Mennyit költünk szülinapi zsúrokra?

Iskoláskorú gyermekeik születésnapi ajándékaira átlagosan 11 ezer forintot költenek alkalmanként a szülők – derült ki a Fundamenta FundiMini országos reprezentatív kutatásából.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 04. Paulik András

Sokan rendeznek saját szülinapi zsúrt is, amely 20 ezer forintból jön ki, barátok, osztálytársak ajándékaira pedig fejenként átlagosan 3 ezer forint értékben vásárolnak a magyarok. Egy kétgyermekes család mindent összevetve így akár 80 ezer forintot is kiadhat évente szülinapokra. A szakértő szerint tudatos tervezéssel, néhány apró trükkel sokat faraghatunk a költségeken.

A születésnap megünneplése általános szokás Magyarországon: a Fundamenta FundiMini kutatásának eredményei alapján a szülők 97 százaléka szervez valamilyen ünnepséget általános iskolás korú gyermeke szülinapja alkalmából. A válaszadók nagyjából harmada szűkebb, családi körben ünnepel, a megkérdezettek 66 százaléka pedig a családtagokon kívül barátokat és osztálytársakat is meghív. Ilyenkor jellemzően 8-9 gyermeket látnak vendégül, azonban mindössze a válaszadók harmada vállalja minden évben az ezzel járó szervezést és kiadásokat.

Legtöbbször otthon rendezünk szülinapi zsúrt

A legtöbben saját otthonukban szervezik a szülinapi ünnepséget, ugyanakkor a válaszadók több mint negyede szervezett már bulit játszóházba, és 19 százalék választott gyorséttermet a zsúr helyszínéül. A helyszín nagyban befolyásolhatja a szülinapi bulira szánt keretösszeget, amely a családok 64 százalékánál 10 és 30 ezer forint közé esik, a válaszadók ötöde pedig ennél is többet áldoz a születésnapi ünnepségre.

A kutatás eredményei szerint játszóházi születésnapokat jellemzően a nagyvárosban élő, felsőfokú végzettséggel rendelkező szülők szerveznek, míg a kisebb településeken élő családoknál az otthoni helyszín a leggyakoribb választás.

Átlagosan 11 ezer forintba kerül a saját gyerek ajándéka

A válaszadó szülők átlagosan 11 ezer forintot költenek saját gyermekük születésnapi ajándékára. A szülők anyagi helyzete és más demográfiai jellemzői, illetve a gyermekek száma kis mértékben hatnak csupán a gyermekre költött összegre. A szülők 58 százaléka 10 ezer forintnál nagyobb összeget szán saját gyermeke ajándékára, míg 34 százaléka 5 és 10 ezer forint között költ, tehát mindössze 8 százalék vásárol 5 ezer forintnál kevesebből ajándékot az ünnepeltnek.

lufikfree

Vendégségben: átlagosan 2-3 szülinapon vesznek részt a gyerekek

A kutatásából az is kiderül, hogy a gyerekek 90 százaléka kap évente legalább egy meghívást születésnapi buliba. A 6-14 év közötti gyerekek átlagosan 2-3 szülinapon vesznek részt, de akadnak olyanok, akik évente 8-10 alkalommal is eleget tesznek barátaik meghívásának. A szülők ilyenkor 2 és 5 ezer forint közötti összeget szánnak a születésnapos ajándékára. Azt, hogy milyen gyakran járnak a gyerekek születésnapozni, befolyásolja a szüleik státusza és végzettsége is. A kutatás szerint a magasabb végzettségű szülők gyermekei gyakrabban járnak zsúrozni, és drágább ajándékkal is készülnek. Ez magyarázhatja, hogy az események számának növekedésével alkalmanként átlagosan 150-200 forinttal költenek többet a szülők ajándékra.

Akár 80 ezer forintra is rúghat évente a szülinapokra költött összeg

A szakértő szerint egy kétgyermekes családnál a megrendezett és meglátogatott szülinapi zsúrok és ajándékok éves összköltsége elérheti a 80 ezer forintot is, ugyanakkor hangsúlyozza, hogy kis kreativitással csökkenthetők ezek a költségek. Ha nem szeretnénk otthon tartani a bulit, kora ősszel, tavasszal és nyáron jó alternatív helyszín lehet a játszótér vagy a park, ami tökéletesen alkalmas egy vidám parti megrendezésére. Az ajándékokon is sokat lehet spórolni, ha saját kezűleg készítünk személyes meglepetést a „Csináld magad!” jelszó szellemében. Így két nagyszerű élményt adhatunk egyszerre, hiszen a közösen kitalált ajándék megalkotása legalább akkora öröm lesz, mint a személyre szabott meglepetés átadása. Ha belejöttünk az ajándékok gyártásába, akár bevonhatjuk a kézműveskedés világába a vendégeket is egy klassz kézműves asztal felállításával.