Menő: amerikai gyerekek beperelik Trumpot

Alkotmányban lefektetett joguk van az élethez és a szabadsághoz, a klímakatasztrófa ezt veszélyezteti. Vagyis a klímatagadó politika alkotmányellenes, tiltsák be!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 31. Dívány

A klímaváltozás olyasvalami, ami a gyerekeink jövőjét veszélyezteti. Ez pedig a gyerekeinket, legalábbis az amerikai gyerekek egy csoportját sem hagyja hidegen: beperelik Trumpot és kormányát, amiért az kilépett a párizsi klímaegyezményből és cseppet sem környezetbarát politikájával az ő jövőjüket veszélyezteti.

Beperelni az elnököt, ha nem gondol a következő generációra? Ilyet lehet? Úgy tűnik, igen, sőt, a gyerekek ügye új támogatót is kapott egy neves szakember személyében.

Egy távoli jövőben… ja, nem, most.

A nagyhatalmak körében tagadás és érdektelenség uralkodik, miközben bolygónk reménytelenül küzd az élhető fennmaradásért. Az emberiség utolsó reménysége egy csapat lázadó kamasz, akik az USA kormányával szembeszállva lehetetlennek tűnő küldetésbe fognak: saját jövőjüket próbálják megmenteni.

Nem, ez nem a moziban van, hanem a valóságban.

Huszonegy amerikai tinédzser tényleg bepereli az USA kormányát, amiért az megsérti az ő stabil klímához való jogukat. Nem egy ötletszerű dologról van szó, a pert több éves tervezés előzi meg. Az amerikai alkotmány szerint ugyanis a gyerekeknek joguk van olyan jövőhöz, amely mentes a klímakatasztrófától és annak következményeitől (nincs így konkrétan leírva az alkotmányban az időjárás, de az alapelvekből levezethető).

A környezetszennyezés alkotmányellenes

A gyerekek, akiknek életkora 9 és 20 év között van, első lépésként egy Oregon állambeli bírósághoz fordultak, ahol a bíró, Ann Aiken az ő javukra döntött: ez azt jelenti, hogy az ügyet elég megalapozottnak tartotta a bíró ahhoz, hogy továbbvigyék azt felsőbb szintekre. Ann Aiken azt nyilatkozta, „Nem kétséges, hogy az emberi élet fenntartására alkalmas klíma előfeltétele a szabad és rendezett társadalomnak”. A cél innentől az, hogy az ügy a Legfelsőbb Bíróság elő kerüljön.

A Juliana vs. Unites States ügy jelenleg precedens nélküli, vagyis nem volt még ehhez hasonló az amerikai joggyakorlatban. Úgy tűnik, az USÁ-ban létezik egy fiatal generáció, akik realisztikusan látják a környezetvédelmet, de túl sok mindent eddig nem tehettek az ügy érdekében, mondjuk azon kívül, hogy kevesebbet szemetelnek, meg felnőve majd a zöld pártra szavaznak. Ez a per azonban ezen is változtathat. A fiatalok úgy gondolják, hogy az extrém klímaváltozás hatásai az élethez és a szabadsághoz való jogukat veszélyeztetik majd, ezek a jogok pedig az amerikai alkotmányban szerepelnek. Vagyis aki veszélyezteti őket, az az alkotmánnyal megy szembe.

Neves támogatók

A kölykök persze nincsenek egyedül, sőt. Az ügyet klímakutató tudósok is támogatják, legutóbb például Dr. James Hansen volt NASA-kutató, jelenleg a Columbia Egyetem klímakutatója állt az ügy mellé. Hansen és munkatársai egy igen részletes tanulmányt közöltek, amelyben leírják a klímaváltozással kapcsolatos legfrissebb tényeket, a várható következményeket, és azt is, hogy a Párizsi Klímaegyezményben megfogalmazott célok nem is lennének elegendőek a klímaváltozás megfékezéséhez.

A tanulmány bevallottan a fenti ügy támogatására született, amolyan előzetes szakértői véleményként – alátámasztandó, hogy a Trump kormány klímapolitikája ártalmas, alkotmányellenes, azaz konkrétan törvénybe ütköző.

A cikk itt folytatódik!