Mentősök arról, miért egy örökkévalóság kiérniük

Egyes vidéki falvakba taxiként rendelnek mentőt. A súlyos panasz miatt riasztott egység beviszi a beteget a szomszédos városba, aki ott hirtelen jobban lesz, és távozik. Ilyenkor a valódi betegektől vonják el a mentőautót, aminek tényleges vészhelyzetben súlyos következménye lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 16. MNO

Egymást érik a monitorok az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai irányítóközpontjában, egy asztalhoz három vagy hat képernyő tartozik. Nem hivatalosan vagyunk itt, de bőszen szemlélődünk. A helyiség félig üvegablakokkal van körbevéve, olyan, mint egy fordított iskolai terem, ami szélesebb, mint hosszabb. Elöl tábla helyett nagy kijelzők, utcai kamerák képeivel, ezeken a baleseti helyszíneket szemrevételezik. A mentésirányító leghátul ül, a folyamat végén ő dönt, hova milyen autó és személyzet menjen. Kollégái, akik a 104-es számon hívhatók, egytől egyig egészségügyi szakemberek. Javarészt mentőápolók és -tisztek. Nem úgy, mint a 112-es vonalnál. Ott bárki ülhet, aki képes diszpécseri munkát ellátni, a feladat kimerül abban, hogy a betelefonálót a megfelelő helyre kapcsolják.

Adott esetben ide, a mentőközpontba.

A 104-es vonal végén ottjártunkkor nyolc ember várta a hívásokat, kapkodta a telefonokat. Munkájuk lényege, hogy az eseteket a lehető legpontosabban föltérképezzék, célzott kérdések alapján űrlapot töltsenek ki. Ez gyakran nehéz, mert a tapasztalatok azt mutatják – a mentősök szerint az oktatási rendszer hiányosságai miatt lehet ez így –, hogy sokan a legegyszerűbb kérdésekre sem tudnak válaszolni. Nem képesek egyértelmű szavakkal leírni, milyen a beteg bőre, légzése, pedig ezek a paraméterek kellenek a kórkép körvonalazásához. Azért is, mert a rendszer vagy a szakember ezek alapján ajánl konkrét mentőegységet, a javaslat pedig a mentésvezető elé kerül. A labda onnantól nála pattog, ő dönti el, hogy a választás megfelelő-e, vagy felülbírálatra szorul. Az első porszem itt kerül a gépezetbe. Az, hogy az ajánlás szakmailag megállja a helyét, messze nem jelenti azt, hogy a szükséges járműtípus és gárda az adott pillanatban rendelkezésre is áll.

A cikk itt folytatódik!