Mentsük meg a marosvásárhelyi iskolát!

"Ezzel a marosvásárhelyi szülők által indított petícióval azt szeretnénk elérni, hogy a román hatóságok szüntessenek meg minden, a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum ellen hozott törvénytelen határozatot, és biztosítsák a további működéséhez szükséges törvényes kereteket" - áll a CitizenGO felhívásában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2017. szeptember 20. CitizenGO

Talán Önhöz is eljutott a hetekben a marosvásárhelyi katolikus iskola meghurcolásának a híre. Jelenleg az iskola gyakorlatilag megszűnt. Vannak, akik az épületben tanulhatnak tovább, míg több mint száz diákot “szétszórtak” a megye iskolái között, és legtöbbjük gimnázium helyett szakiskolában kellett, hogy folytassa tanulmányait. A hetekben Magyarország külügyminisztere is az iskola védelmére kelt, Marosvásárhelyen pedig szeptember 6-án a gyulafehérvári érsek felhívására tüntetést szerveztek az iskola védelmében, mégsem született eddig kielégítő megoldás az ügyben.

A marosvásárhelyi több száz éves Római Katolikus Teológiai Líceum (a továbbiakban RKTL) az egyetlen Maros megyei katolikus felekezeti oktatási intézmény, amelyet a kommunista kormány 1948-as erőszakos bezárása után sikerült 2015. szeptember 1-jén a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kezdeményezésére újraindítani.

[shortcodefblock title=”Fogjunk össze az iskola ügyében, álljunk ki együtt a marosvásárhelyi diákokért!” igazitas=”right” szelesseg=”100″]

Kérjük, csatlakozzon a marosvásárhelyi szülők által indított petícióhoz!

Szólítsuk föl együtt a román vezetőket, hogy állítsák le az iskola elleni hajszát,
és adják vissza az iskolát!

KIÁLLOK AZ ISKOLA MELLETT

[/shortcodefblock]

 

A reményteljes újraindulást követően azonban az intézet nem sokáig tudott békés oktatói munkát folytatni. 2016 őszétől sorozatos, a törvényesség látszatát keltő támadás érte az iskolát, amely akciók az intézet működésének ellehetetlenítését célozták. Ezek közül néhány eset:

  • 2016. november 4-én, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség hatósági felügyelet alá helyezte az RKTL igazgatóját Dr. Tamási Zsolt Józsefet. A vád azonban nem „korrupció” volt, hanem az, hogy az iskolaalapítás állítólag „törvénytelen”.
  • 2016. november 4. és 2017. február 14. között az iskola élére nem neveztek ki új igazgatót. Így az RKTL diákjai ebben az időszakban nem kaphattak iskolalátogatási igazolást és tömegközlekedési eszközökre érvényes bérleteket, illetve a tanárok csak kétszer kaphattak fizetést, először 2016. december 15.-én, majd 2017. február 14.-én.
  • A Maros Megyei Tanfelügyelőség 62-es (2017.01.26-i) és 63-as (2017.01.30-i) határozatai kimondták, hogy az RKTL diákjai a 2017-2018 tanévtől egyetlen romániai oktatási intézményhez sem fognak tartozni.
  • A Maros Megyei Tanfelügyelőség 70-es határozata (2017.02.27) megtiltotta a beiratkozást az RKTL cikluskezdő osztályaiba a 2017-2018 tanévre.
  • Az RKTL-ben tanuló diákok mai napig nem kaptak érdemösztöndíjat, amelyet más iskolában tanuló diákok már hónapok óta kézhez kaptak.
  • 2017. augusztus 31-én 114 diák személyes kérvénnyel fordult a Tanügyminisztériumhoz, hogy beiratkozhassanak az RKTL-be, azonban a Tanügyminisztérium elutasította ezeket a kéréseket, nem biztosította számukra a szabad iskolaválasztási jogot.
  • 2017. szeptember 8.-án, a Tanügyminisztérium javaslatára a Maros Megyei Tanfelügyelőség az 1616-os határozatában az RKTL osztályait egy marosvásárhelyi líceumhoz csatolta, ezzel az intézkedéssel pedig gyakorlatilag megszüntette az RKTL-t. Vannak, akik az épületben tanulhatnak tovább, míg több mint száz diákot “szétszórtak” a megye iskolái között. Madnem minden kilencedikes a gimnázium helyett szakiskolában kell, hogy folytassa tanulmányát.

http://www.citizengo.org/hu/ed/73833-segits-megmenteni-marosvasarhelyi-romai-katolikus-iskolat

A 2016 novembere óta eltelt időszakban az iskolában tanuló gyerekek szülei, az iskola tanári kara, Vatikán bukaresti Nagykövete és Marosvásárhely Helyi Tanácsa több ízben, beadványokon, határozatokon, tárgyalásokon keresztül próbálta elérni, hogy az iskola működése ellen indított rosszindulatú kampány leálljon, de minden egyes kísérlet kudarcba fulladt a Maros megyei Tanfelügyelőség, a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Tanügyminisztérium ellenvetései miatt.

Kérjük, hogy a felelős állami szervek azonnali hatállyal állítsák le az iskola elleni hajszát! Követeljük, hogy a gyerekek és szülők élhessenek a romániai és európai törvények által számukra biztosított alapvető állampolgári jogaikkal! A diákok érdeke az lenne, hogy zavartalanul megkezdhessék és folytathassák tanulmányaikat a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceumban!

Kérjük, csatlakozzon Ön is a petícióhoz! Fogjunk össze az iskola ügyében, álljunk ki együtt a marosvásárhelyi diákokért!

Köszönettel:

Zaymus Eszter
és a CitizenGO csapata