Mérséklődött a gyermekszegénység

Jelentősen javult Magyarország gyermekszegénységi statisztikája, ezzel hazánk a harmadik helyen áll az Európai Unióban a hátrányok „lefaragásában”. Az eredmények mögött számos fontos kormányzati intézkedés áll – nyilatkozta a Magyar Időknek Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
statisztika
2017. november 23. Magyar Idők

A 2010-es kormányváltás idején Magyarországon 38,7 százalék volt azoknak a 18 év alattiaknak az aránya, akiket fenyeget a szegénység és a társadalmi kirekesztettség. A jelenlegi kormányzat munkájának köszönhetően 33,6 százalékra csökkent ez az arány – derül ki az Eurostat legújabb felméréséből. Az uniós átlag jelenleg 26,4 százalék.

Az Eurostat az Európai Bizottság (EB) egyik luxemburgi központú főigazgatósága, amelynek fő feladata, hogy statisztikai információkat készítsen a tagállamokról és a tagjelöltekről. A most megjelentetett gyermekszegénységi vizsgálatuk alapján a magyarországi, öt százalékot meghaladó csökkenés az EU-tagállamok között a harmadik legjobb eredmény Lettország 17,5 százalékos, Lengyelország 6,6 százalékos „hátránylefaragása” után.

A kormány elkötelezett abban, hogy a gyermekek életminőségét folyamatosan javítsa, és a hátrányos helyzet ne jelentsen életre szóló sorsot – nyilatkozta lapunknak az Eurostat jelentése kapcsán Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Mint mondta, számos olyan programot indítottak, amely ezt a célt szolgálja. A kormányzati intézkedések közül említést érdemel a Biztos Kezdet Gyerekházak létrehozása, a hátránykompenzáló tanodák számának 160-ról 270-re növelése, az ingyenes tankönyv és a térítésmentes gyermekétkeztetés biztosítása az első kilenc évfolyamon. A gyermekszegénység csökkentését szolgálta a kötelező óvodáztatás bevezetése, ezzel együtt az érintett családok szegénységnek való kitettségét jelentősen enyhítette a rezsicsökkentés, a foglalkoztatás bővítése, s a devizahitelesek megsegítése is – hangsúlyozta az államtitkár.

A cikk ITT folytatódik.

(Fotó: Magyar Idők/Teknős Miklós)