Mesterséges megtermékenyítés – az apán is múlik a siker!

Nemcsak a nők, hanem a férfiak kora is hatással van a mesterséges megtermékenyítés sikerére: a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esély a sikerre, mint a 30-35 éveseknél, ha nő partnerük 30 év alatti – ezt állapította meg egy amerikai tanulmány.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 09. Babafalva

A Harvard Egyetem kutatói majdnem 19 ezer mesterséges megtermékenyítéses (IVF) eset vizsgálata alapján közölték tanulmányukat a European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) kiadványában.

Nem tart örökké a férfi termékenység sem

A kutatás során megállapították, hogy a korábbi elméletekkel szemben a férfiak termékenysége nem tart örökké. Az életkor növekedésével a férfiak esetében a spermiumok mutálódhatnak, illetve a számuk is csökken, ami a sikeres megtermékenyítés esélyeit csökkenti. Korábbi kutatások már jelezték, hogy az idősebb sperma esetében nagyobb az esély a genetikai hibákra, egyebek mellett az autizmus és a skizofrénia gyermekkori kialakulásával is kapcsolatba hozták.

Ennyi múlik az apán…

A tanulmány szerint a 40-42 éves férfiaknál 46 százalékkal kisebb az esélye a mesterséges megtermékenyítés sikerének, mint a 30-35 éveseknél, ha partnerük 30 év alatti. A gyermekvállaláshoz két ember kell és az tény maradt, hogy a nők életkora nagyobb hatással van erre, mint a férfiaké. Például egy 35 éves nőnek nagyobb esélye van egy 30 év alatti férfipartnerrel a sikeres mesterséges megtermékenyítésre, mint ha a partnere idősebb. A kutatók még vizsgálják, hogy mi az oka az életkor növekedésével arányos termékenységcsökkenésnek a férfiak esetében, ugyanis ez nem teljesen világos. Laura Dodge, a Harvard Egyedem orvos karának kutatója elmondta:
“Míg a nők esetében a kor előrehaladásával főleg a kromoszóma rendellenességek miatt csökken a termékenység, a férfiak életkorának a terhességre gyakorolt hatása kevésbé megmagyarázható.”

A cikk itt folytatódik!