Mi a fontos az anyáknak Európában?

2011 májusában az Anyák Nemzetközi Mozgalmának (MMM = Mouvement Mondial des Meres, brüsszeli székhelyű civil szervezet) európai delegációja közzétett egy érdekes 2011-es kutatást „Anyák Európában” címmel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 26. bencze.aron

2011 májusában az Anyák Nemzetközi Mozgalmának (MMM = Mouvement Mondial des Meres, brüsszeli székhelyű civil szervezet) európai delegációja közzétett egy érdekes 2011-es kutatást „Anyák Európában” címmel. A tanulmány Európa 16 országát érinti és 11.000 anya gondjait, szempontjait és ajánlásait fejti ki önmaguk és családjuk jólétére vonatkozólag.


A „Mi a fontos az anyáknak Európában” című tanulmányból készült riport többek között az alábbi tényekre derít fényt:

1. A nők életében az anyává válás olyasfajta prioritásváltozást eredményez, amely után már elsősorban anyaként szeretnék képviselni az érdekeiket.
2. Figyelemreméltó egyezés figyelhető meg az európai anyák véleményében, Londontól Budapestig és Stockholmtól Madridig!
3. A „főállású anyuka” és a „dolgozó anyuka” közti ellentét idejétmúltnak tűnik, hiszen mindkét fogalom ugyanazt a nőt takarja, aki a munkaerőpiacon is szeretne aktív lenni és a gyermekeire is szeretne elegendő időt szánni.

1. Az anyák képesek megfogalmazni elvárásaikat

Bár az anyák a 18 év feletti európai nők 76%-át teszik ki, a kormányok ritkán tekintenek rájuk úgy, mint önálló identitással és funkcióval rendelkező célcsoportra. Még ennél is ritkábban van lehetőségük arra, hogy megosszák a véleményüket olyan alapvető politikai kérdésekkel kapcsolatban, amelynek közvetlen hatása van rájuk és családjukra.
Az MMM Europe kutatása lehetőséget adott arra az európai anyák számára, hogy kifejezzék a véleményüket: ezrek éltek a lehetőséggel. Üzeneteik mélysége további gondolatokat indíthat el, amelyeknek Európa-szerte hallhatónak kell lennie. Az MMM Europe kéri az európai politikusokat, teremtsenek lehetőséget a párbeszédre az anyák és a kormányok között, hogy  figyelembe vehessék az anyák nézeteit a szociálpolitikájuk kialakítása terén, annak előnyössé tételével a szülők, gyermekek és a társadalom egészére nézve.