Mi az a baby-brain?

Baby-brain vagy placenta-agy, nem túl hízelgő fogalmak. Így nevezik a várandós édesanyákra jellemző szétszórtságot. Már ha egyáltalán van ilyen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 02. Babaszoba
Placenta-agynak vagy baby-brainnek hívják azt a jelenséget, amikor a nőknél a terhesség alatt rövidtávú memóriazavarok léphetnek fel. A szétszórtság sok mindenre kiterjedhet, a napi teendőkben mutatkozik meg: munkahelyi és otthoni feladatok elfelejtésében. Persze az is lehet, hogy a terhesség vége felé a kismama egyszerűen túl fáradt ahhoz, hogy a terhesség mellett más valamire is koncentrálni tudjon. Vagy csak arról van szó, hogy már semmi más nem jár a fejében, mint a kisbaba születése.
pregnant-woman-633x319
Pár éve ausztrál kutatók elvetették azt a feltételezést, mely szerint a terhesség és a gyermekszülés rontja a nők gondolkodási képességét. A kutatás szerint, amelyet a New Scientist című szaklapban publikáltak, csak mítosz a “baby brain” néven ismert jelenség, vagyis az, hogy a terhesség végére összezsugorodik a kismamák agya. Valójában az édesanyák a terhesség révén több szempontból is sokkal jobb munkaerővé válnak.
A gyermekszülés következtében kifejezetten javul az agyműködés, ami nagyobb érzelmi rugalmassághoz vezet, és ezáltal a félénk nőket domináns erővé változtatja a munkahelyen.
A kutatók azt írják cikkükben, hogy az édesanyák agya a terhesség során hihetetlen változásokon esik át. A szakértők kimutatták, hogy a gyermekszülést követően nagyobb méretűvé és teljesítményűvé válik, mint korábban. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatócsoportjának 20 éves, az egészségről és az öregedésről készített populációs tanulmánya egy női csoport tagjainak mentális működését elemezte a terhesség előtt és alatt, valamint az anyaság korai szakaszában.