Mi folyik a szertárban?

Hobbiból fiataloknak szóló természettudományos videóblogot vezet, a „való” életben az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében dolgozik, arra azonban mégsem vállalkozik Zsiros László Róbert, hogy körvonalazza, vajon miért nem fűlik a foga a mai gyerekeknek a természettudományokhoz. Változtatni azonban szeretne rajta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 07. szabo.daniel

Hobbiból fiataloknak szóló természettudományos videóblogot vezet, a „való” életben az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében dolgozik, arra azonban mégsem vállalkozik Zsiros László Róbert, hogy körvonalazza, vajon miért nem fűlik a foga a mai gyerekeknek a természettudományokhoz. Változtatni azonban szeretne rajta.


Íme egy friss vidóbejegyzés a Szertár blogon:

A friss, fiatalos hangnemű Szertárt 2008 márciusában hozta létre Zsiros László Róbert azzal a céllal, hogy egyszerű, többnyire otthon is elvégezhető kísérleteken keresztül népszerűsítse a természettudományokat. Indulása óta elnyerte a Goldenblog szakmai- és közönségzsűrijének szavazatai alapján a 2009-es év blogja címet is.

„Mindig is szerettem a természettudományokat, szerettem kísérletezni. A saját szemszögemből szerettem volna megmutatni, hogy a körülöttünk levő használati tárgyak, hétköznapinak tűnő anyagok is számtalan érdekességet rejtenek” – fogalmazza meg kérdésünkre a blogger a miértet. Kutatóként dolgozik, amely munkát szerinte remekül kiegészíti a tanítás, amiért rajong.

Zsíros Lászlót rengeteg diák keresi emailben olyan kérdésekkel, amelyeket egy egyszerű netes kereséssel is meg lehetne válaszolni, ami azt jelzi, nem feltétlenül használják megfelelően még a mai diákok sem a világhálót. De a mi a helyzet vajon az iskolai oktatás színvonalával? – kérdezzük.
A blogger kifejti: vannak nagyon erős nyelvi iskolák, és van, ahol a végzős diákok egy idegen nyelvet sem nagyon beszélnek. Van, ahol hangsúlyt fektetnek a zenei oktatásra, van, ahol szükséges rosszként kezelik az énekórát. És vannak kiváló természettudományos oktatóhelyek, mint ahogy ellenpélda is akad bőven.

Kérdésünkre, vajon mi lehet az oka, hogy érezhetően lecsökkent a természettudományos szakokon továbbtanulók száma, leszögezi: „Lehet mantrázni népszerű gondolatokat, de kétlem, hogy egy-egy elemet meg lehetne ragadni, és okként felmutatni. Hasonlóképpen, nem hiszem, hogy a rendszer néhány elemét megváltoztatva el lehetne érni a kívánt eredményt. Amennyire tudom, ez egy régóta tartó, a világ szinte minden részén megfigyelhető folyamat. A kérdés megválaszolását inkább az oktatási szakemberekre, szakpolitikusokra hagynám.

Az oldal indulását egy hosszabb elemző munka előzte meg. Elmondása szerint sok külföldi ismeretterjesztő és barkács videoblogot, illetve hazai tévéműsorokat hasonlított össze formátum szempontjából. Természetesen a tartalmi,  szórakoztató elemekre is sok embernek volt valamilyen ráhatása. A felületet – az internet természetéből fakadóan – folyamatosan alakítgatni kell, jelenleg is éppen ezen dolgozik.

Személyes térben is találkozik a diákokkal
Időnként vannak “Szertár offline” rendezvények. Ilyenkor összejönnek  többen, kísérletezgetnek, beszélgetnek. A legsikeresebb ilyen akció – eleveníti fel Zsíros László – egyébként pár éve egy összevont Törülköző-nap és Kocka Büszkeség Napja volt. A szervezésbe beszállt a Csodák Palotája, a Kockaéder zenekar, de sok kreatív ötlettel szolgált a Kétfarkú Kutya Párt is. Egy nagyon szórakoztató programot sikerült összehozni 42 kísérlettel.

Szertár videóblog