Mi lesz a családi segélyekkel?!

 A német családügyi miniszter Kristina Schröder spórolna a segélyeken. A Die Zeit publicistája szerint azonban jobb lenne a pénzt a megfelelő helyen befektetni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 01. bencze.aron

A német családügyi miniszter Kristina Schröder spórolna a segélyeken. A Die Zeit publicistája szerint azonban jobb lenne a pénzt a megfelelő helyen befektetni.


A német hetilap írása beszámol arról, hogy két év helyett most egy évig járna a havi 150 eurós segély a gyermekeiket nem bölcsődében elhelyező, hanem otthon nevelő szülők részére. A koalícióban ezt nem veszik jónéven: a bajor keresztény-demokrata CSU ragaszkodik a két évhez, a szabaddemokraták (FDP) pedig magát a segélyt ellenzik már a kezdetek óta. Mindenesetre benne van a koalíciós szerződésben. A kommentár emlékeztet rá, hogy a miniszterasszony az államháztartás helyzetére való tekintettel visszakozik és fontolgatja a segély lerövidítését. A szerző szerint inkább azt kellene belátnia, hogy a segély, amit jóformán mindenki, akár részmunkaidőben dolgozó szülők is igénybe vehetnek, valójában a régi nevelési pénz (Erziehungsgeld: az 1986-2006 között születettek számára biztosított állami támogatás volt a gyermeket nevelő szülő számára, akik csak részmunkaidőben dolgozhattak) visszaállítása azzal a különséggel, hogy az első évben külön szülői pótlék is járna. A cikk szerint inkább a kisgyermekkori nevelés lenne iránymutató, a hátrányos helyzetű gyermekek kitörését elősegítendő, akik számára nem csak bölcsődei helyet, hanem annak jó minőségét (is) kellene biztosítani, amely lehetővé tenné a gyermekek esetleges nyelvi és beilleszkedési nehézségeinek orvoslását és tehetségük gondozását.