Mi lesz veled, gyermekhospice?

Csupán hat éve nyitott meg az első gyermekhospice-intézmény, a Dóri Ház, amely a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek adta meg a lehetőséget, hogy évente pár hetet térítésmentesen ott tölthessenek, némi levegőhöz juttatva a folyamatos ápolást végző családtagokat. Sajnos azonban egyre komolyabb pénzügyi akadályokba ütközik a működtetés…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 18. Családháló

Mivel a gyermekhospice működése nem állami finanszírozású, alapítványi úton próbálták megoldani az intézmény fenntartását. Ezzel a céllal jött létre a Szemem Fénye Alapítvány, amely igyekezett előteremteni a működéshez szükséges anyagi feltételeket, ám ez az adományokból, az egy százalékokból és a pályázatokból származó pénz ellenére is rettenetesen nehéz. Hiába reménykedett mind a pécsi Dóri Ház, mint a törökbálinti Tábitha ház, a beígért TB-támogatás továbbra is várat magára, pedig olyan hírek is felröppentek, hogy államilag biztosítanák nem csupán a két meglévő intézmény működését, de további három hasonló hely megnyitását is, ami már csak azért is fontos lenne, mert jelenleg az országban nincs olyan kórházi osztály, amely kimondottan a gyógyíthatatlan gyerekek élet végi ellátását biztosítaná.

A Dóri Ház sajnos már ott tart, hogy nem tudja kifizetni a személyzet, a szakemberek bérét, s erre a helyzetre csak tűzoltás volt az az ötmillió forint (ebből négymilliót rögtön ki is fizettek NAV-tartozásra), amit az Emmi juttatott az intézménynek. Fontos tudni, hogy a családok, akik igénybe veszik a Dóri Ház nyújtotta lehetőségeket, nem jelent kiadást, hogy gyermekük évi 21 napon át ott tartózkodjon, az intézmény szolgáltatásai ugyanis ingyenesek.

danielle_and_florence_service_block

A Dóri Ház négy, a Tábitha Ház öt gyermeket tud egyszerre fogadni. A kilenc hely azonban rettenetesen kevés – ennél sajnos sokkal több gyógyíthatatlan beteg gyermek jönne. Jelenleg a dolog úgy áll, hogy a Szemem Fénye Alapítvány szeretne építeni még egy házat, ahol 14 gyermek férne el, ám egyelőre tőke híján csak a tervek vannak meg. A Tábitha Házat egy nonprofit kft üzemelteti, amelynek tulajdonosa, Galambos László adományozta az épületet és be is rendezte azt, csakúgy, ahogy a Dóri Házat is.

A két ház igen kreatív, s mindent megtesznek, hogy pénzhez jussanak, és képesek legyenek biztosítani azt, amit vállaltak: némi nyugalmat és a terhek kis ideig tartó átvállalását a családoktól, akiknek az élete a beteg gyermek ápolása körül forog. Nemzetközi adománygyűjtés, jótékonysági boltok, koncertek, országos szintű cukorkaárusítás… mindez arról szól, hogy némi pluszbevételre tegyenek szert, hiszen annyi mindenre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsák az intézményeket.

Ha teheted, ajánld adód egy százalékát a Szemem Fénye Alapítványnak! Sokat segítesz vele!