Mi okozhat koraszülést?

A zavartalan terhesség 40 hétig tart. A 37. hétnél korábban született babákat nevezzük koraszülöttnek. De vajon mi okozhatja azt, ha egy baba korábban jön világra?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 17. Babaszoba

MAYWOOD, IL - UNDATED: In this handout photo provided by Loyola University Medical Center, Rumaisa Rahman rests in her crib at Loyola University Medical Center three weeks after her birth in Maywood, Illinois. Rumaisa, born September 19, 2004 at 8.6 ounces, is the smallest known surviving baby. Hiba, her fraternal twin sister, weighed 1 pound, 4 ounces. (Photo by Loyola Univ. Medical Center via Getty Images)

Ma Magyarországon az összes élve születés 11 százaléka a betöltött 37. terhességi hét előtt, azaz idő előtt történik. A 24. terhességi hét után, az 500 grammot meghaladó újszülöttet már koraszülöttnek tekintjük.

A koraszülötteket súlyuk alapján az Egészségügyi Világszervezet, a WHO három kategóriába rendszerezi: az 1000 gramm alatti babákat extrém alacsony súlyúaknak, az 1000-1500 gramm közöttieket igen kis súlyú újszülöttnek, az 1000 gramm alattiakat pedig igen-igen kis (extrém alacsony) súlyú újszülöttnek nevezi. Szerencsére a legtöbb koraszülött a WHO harmadik kategóriájába esik: kicsit korábban érkezik ugyan, de 1500 – 2500 grammal jön világra.
7ff99ad3b48e4c60bed82827b5b60536
Ma sem tudja pontosan megmondani a tudomány, hogy milyen okok állnak a koraszülés mögött. Vannak az anyán, magzaton kívül álló okok, amelyek nem kivédhetőek, de tudunk olyan okokat is, amelyek nagyon is múlnak a várandóson.
Ilyen okok közé soroljuk az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a drogfogyasztást. Hajlamosító tényezője a koraszülésnek a stressz, bár ez az, ami legkevésbé megragadható. A húgyúti fertőzések és a hüvelygyulladások szintén előidézhetnek koraszülést.
A fertőzések védekezésre késztetik a szervezetet, aminek következtében koraszülés következhet be. Ilyen fertőzés a fentebb említettek mellett olyan banális eredetű is lehet, mint egy elhanyagolt fogbetegség, gennyes foggyökér.