Miért áll be elém??? – sorbanállás és ami kiborító benne

Vásárlás? Fogyasztói társadalmunkban egy mindennapos kötelező kör. Nem lehet kibújni alóla, hacsak nem váltunk drasztikusan életmódot. Vásárolunk ételt, ruhát, játékot, telefont, bármit, ami épp kell és a vásárlás általában sorral jár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 18. Dívány

De nem csak a vásárlás jár sorral: sorba állunk a postán, az egyetemi beiratkozásnál, az okmányirodában, a rendelőben, gyakorlatilag bárhol, ahol egynél több ember akar valamit elintézni. Fogalmam sincs, naponta hány percet vesztegetek azzal, hogy valahol várom, hogy sorra kerüljek, de egy időben mértem a zsúfolt abc-ben mennyit veszteglek naponta: 15-20 percet is akár, ami persze ilyenkor óráknak tűnik.

Ez van, el kell fogadni, civilizált társadalomban élünk, és még mindig jobb a kosarat lökdösni magam előtt unottan, miközben a Facebookot scrollozgatom, mint bogyót gyűjteni az erdőben vagy a férjemet várni a barlangban, hogy hazaérjen a mammutvadászatból. A sorban állást nem is az teszi kellemetlenné, hogy unalmas, hanem hogy egy idő után elkezd idegesítővé válni. Folyton radarozzuk a többi embert, és azonnal ugrunk, ha valaki zavaróan viselkedik. Túl közel nyomul a mögöttem álló? Nem halad az előttem álló? Valaki elöl bénázik?

Mindegy, már fel is húztam magam. És ezzel nem vagyok egyedül: megannyi nálam is idegesebb embert láttam már különböző sorokban és valószínűleg az sem véletlen, hogy rengeteg külföldi oldal is szentelt már cikket a bosszantó sorban állóknak. Most pedig jöjjön az én listám azokról, akik kiidegelnek, legyen szó bármilyen várakozásról!

1. Egy sor áll több kasszához…

És rendben is megy minden, amíg valaki, ki nem előzve mindenki mást, teljesen hülyének tettetve magát, be nem áll az egyik kasszához. Ilyenkor általában segít, ha szólnak a sorban állók, hogy nem dísznek vannak ott, hanem utánuk kéne megállni, mert nem arról van szó, hogy mindenki egyetlen kasszához áll, a másik kettőnél meg hagyják unatkozni a kasszást. De volt már olyan, hogy ez se segített, megvonta a vállát az illető és fizetett, így megspórolva magának 15 percet.

2. Túl közel

Az mindig csak velem fordul elő, hogy valaki a hátamnak nyomja a hasát? Esetleg hangosan fújtat is közben? A fülemen érzem a meleg lehelletét? Nyáron meg izzad? Attól, hogy hozzám tapadsz, nem fogsz egy perccel se előbb végezni, csak mondom.

3. A nálad idegesebb

Van, akin látszik, hogy szétveti az ideg. Mondjuk mert egy sörrel áll 10 olyan ember mögött, aki a havi nagybevásárlást tartja, a gyorskassza meg nem üzemel. Ez mondjuk pont nem zavaró, kivéve, ha az illető hangosan anyázik a bajsza alatt vagy nem átall szólni, hogy haladjunk már, gyerünk te jössz és hasonlók. Aztán a hátamhoz nyomja a hasát…

4. Csak egy rágórt jöttem!

Na és akkor jófej akarsz lenni és előreengeded a csak egyvalamiért beugró ideges illetőt, és amikor fizetne, akkor derül ki, hogy az bizony tovább fog tartani, mint 2 nagybevásárlás blokkolása. Mert nem találja a kártyáját, 119 forint helyett csak 115 van nála, az meg nem elég, utalvánnyal fizetne, meggondolja magát és visszaszalad még 2 csokiért, etc. Végtelen variációs lehetőség van arra, miért tarthat egy rágó kifizetése 6 percig.

A cikk itt folytatódik!