Miért fontos, hogy a gyermeked babával játsszon?

Egy kisgyermek életében elengedhetetlen fontosságú, hogy megfelelő játékai legyenek, amelyekkel jól érzi magát, és amelyek bizonyos készségeket fejlesztenek. Ma már számos készségfejlesztő, vagy logikai játék létezik, amellyel gyermekünk szórakozhat, azonban egyes tanulmányok szerint egyik sem olyan fontos, mint egy játékbaba. Ennek jártunk utána!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. július 06. Babafalva

Lea Dopler, age 3, poses for a photo with her new doll delivered by U.S. Marines conducting Toys for Tots at Takotna, Alaska, Dec. 10, 2015. Toys for Tots is a program run by the United States Marine Corps Reserve with a goal of delivering, through a new toy at Christmas, a message of hope to less fortunate youngsters that will assist them in becoming responsible, productive and patriotic citizens. This year three teams of Marines traveled in sub-zero temperatures via snow machine to remote villages in the vicinities of Kotzebue, Galena and McGrath to deliver toys to children. (U.S. Air Force photo/Alejandro Pena)

A játék egyidős az emberiséggel

Nem csak az emberek életében és fejlődése során fontos a játék. Gyakorlatilag a legtöbb emlősállat utódainál megfigyelhető viselkedésminta a játék, amely során bármilyen elérhető tárgyat játékszerként tudnak használni, legyen az egy gesztenye vagy fadarab. Emberi játékszerek már az ősi civilizációk maradványai között is megtalálhatóak, például a Kr.e 3.000 – 1.500 között virágzó Indus-völgyi civilizáció településein is számos játékszert találtak a régészek: pici szekeret, madár alakú sípot vagy játékmajmokat.

Az ősi Egyiptomban a gyerekek már olyan babákkal játszottak, amelynek mozgatható végtagjaik és parókáik voltak – ezek kőből, agyagból és fából készültek. Később az ókori görög városállamokban a babákat viaszból vagy terrakottábból készítették – ezt később a rómaiak is átvették.

Gyakorlatilag a játék baba az egyik legősibb és legelterjedtebb játékszer. A fent említett egyiptomi változattól kezdve a történelem minden korszakában léteztek – még a sötét középkorban is. A 19. századra már egyes babák azt is ki tudták mondani, hogy „Mama”. Bár az anyaguk, kialakításuk és képességeik is megváltoztak – egy dolog nem változott: a gyerekek szeretnek babázni!

A játék nem játék!

Nagyon fontos szerepe van a babázásnak a gyerek fejlődése szempontjából a pszichológusok, családterapeuták szerint. A babázásnak szerepe van a gyermek értelmi, a szociális, az érzelmi és a nyelvi fejlődésében is.

A cikk itt folytatódik!