Miért hatékonyabbak a munkában a gyerekes nők és férfiak?

A 20-as éveim végén úgy tekintettem magamra, mint egy hatékony gépre. Hajnalban felkeltem kocogni, utána sokáig dolgoztam. Reggeli meetingek, esti üzleti vacsorák… ekkoriban rengeteg történetet írtam. „Várj, amíg gyerekeid lesznek”, mondta a nővérem, aki ekkor már anya volt. „Akkor majd megtudod, mi az a teljesítményhatékony időbeosztás!’ És igaza lett.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 14. Családháló

Azonban ezt akkor még nem tudtam, és kételkedtem a nővéremben A feleségem is nagyon elfoglalt és sikeres volt, így el sem tudtam képzelni, hogy lehet valaki még hatékonyabb úgy, ha van gyereke?

15 év telt el azóta, és most már pontosan tudom erre a kérdésre a választ. Két lányom van. Többet írok, mint a születésük előtt, noha sokkal kevesebb órát töltök munkával, mint régen. Nemrég olvastam, hogy egy felmérés szerint egy harmincéves időtartamot vizsgálva a gyermekkel rendelkező nők felülmúlják hatékonyságban és munkamennyiségben a gyermekteleneket.

[kiemeles]Noha az tény, hogy a gyermekvállalás miatt egy nő akár évekre kieshet a munkaerőpiacról, ám amikor visszatér, hamar behozza az kimaradt időt, mivel gyermekesként már sokkal hatékonyabban osztja be a tennivalóit, mint korábban.[/kiemeles]

Milyen kár, hogy a munkaerőpiac ezeket a tényeket egyáltalán nem veszi figyelembe! Sőt – a legtöbb helyen vagy fel sem veszik a kisgyerekes nőket, vagy a még gyermeket tervezőket, vagy jelentősen kevesebb fizetést adnak nekik, mivel sokkal kevésbé tekintik őket hatékony munkaerőnek, hiszen a gyerekei nyilván elterelik a figyelmét a munkáról. Egyszerűen eleve beskatulyázzák őket.

A nővéremnek mostanra négy gyermeke van, nekem pedig kettő. Túl elfoglaltak és fáradtak vagyunk ahhoz, hogy kiszámoljuk, ki a hatékonyabb kettőnk közül. Az viszont egészen biztos, hogy messze túlszárnyaltuk egykori gyermektelen énünket!

Forrás: We Forum (via)