Mikor beszél nyelvjárással a gyerek?

A kisgyerekekre nagyobb hatással lehet a lakóhelyükön beszélt dialektus, mint a szüleiké - derült ki egy pszichológiai kutatásból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 07. bencze.aron

A kisgyerekekre nagyobb hatással lehet a lakóhelyükön beszélt dialektus, mint a szüleiké – derült ki egy pszichológiai kutatásból.


A Plymouth Egyetemen végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a kisgyerekek meglepő módon fogékonyabbak a helyi nyelvjárásra, amelyet például a helyi bölcsődében vagy játszóházban hallanak, mint arra, amit otthon a családjuk beszél – még akkor is, ha ezek nagymértékben különböznek egymástól.

Dr. Caroline Floccia, az egyetem pszichológus kutatója és a kutatás vezetője szerint általában azt feltételezik, hogy a kisgyerekek az első nyelvi szerkezeteket és a kiejtést a szüleiktől lesik el. Ám ez a kutatás azt mutatja, hogy a tágabb szociális környezet sokkal fontosabb lehet, mint az emberek gondolják, már egészen fiatal korban.

Korábbi vizsgálatok során kimutatták, hogy ötéves korukra a gyerekek nagyobb eséllyel beszélnek azzal az akcentussal, amivel az óvodában vagy iskolában találkoznak, mint amit otthon hallanak. Ez az első alkalom, hogy ezt sokkal kisebb gyerekeknél is sikerült kimutatni – mondja Floccia.