Milliókat érhet egy családbarát munkahely

Minimum 1 millió, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azon vállalkozások, melyek indulnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett Családbarát Munkahely Pályázaton. A programot még évekkel ezelőtt, az első Orbán-kormány indította el, a mostani döntéshozók úgy érezték, muszáj „újratölteni”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2011. május 23. hslaszlo

Minimum 1 millió, maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak azon vállalkozások, melyek indulnak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által meghirdetett Családbarát Munkahely Pályázaton. A programot még évekkel ezelőtt, az első Orbán-kormány indította el, a mostani döntéshozók úgy érezték, muszáj „újratölteni”.


 

Magyarország számára a demográfiai és gazdasági csapdából való kitörést a család és a munkahely összeegyeztetése jelenti. E mondattal jelölte ki a helyes irányt még a pályázat ismertetésén a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.
Soltész Miklós leszögezte, hogy az új Családbarát Munkahely Pályázat programmal üzenni szeretnének a vállalkozásoknak és a családoknak olyan időkben, amikor a demográfiai helyzet egyenesen “katasztrofális”. El kell hinnünk – mondta -, hogy a “család nem szégyen”.
A politikus szerint mára nemcsak gazdasági szempontból van létjogosultsága a munka és a családi élet összeegyeztetésének, hanem azért is, mert a fiatalok nagyobb többsége azt tartja ma normálisnak, ha dolgozhat gyermeknevelés mellett is.
Ugyanerről beszélt egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékese is: Cséfalvay Zoltán államtitkár ugyanakkor elismerte, hogy az eddig tett lépések mellett tovább kellene erősíteni a részmunkaidős foglalkoztatást is.

Lapunk megkeresésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium családpolitikai főosztályvezetője hangsúlyozta: a program két szempontból is vonzó lehet a cégek számára, hiszen amellett, hogy vissza nem térítendő forráshoz jutnak, egy éven át viselhetik a „Családbarát Munkahely” címet, mely komoly társadalmi értékkel, de akár reklámértékkel is bír.
Ezen előnyök közül – fogalmazott Fűrész Tünde – a nagyvállalatok esetében feltehetően nem a program anyagi része lesz a meghatározó, hanem inkább a társadalmi felelősségvállalásuk hangsúlyozása, míg a közepes vagy kisebb cégek, illetve költségvetési szervek esetében maga a pénzösszeg is csábító lehet.
Hozzátette, úgy gondolják, hogy a pályázat módjának egyszerűsödésével – az anyagot elektronikusan is be lehet nyújtani –, valamint a várható előnyök ismeretében számos vállalat gondolja majd úgy, érdemes jelentkezni.

Az új pályázat részleteiről:
A pályázat tehát olyan munkahelyek kialakítását és fejlesztését támogatja, melyek munkahelyi családbarát programokat szerveznek, illetve elősegítik a munka és magánélet összeegyeztetését, a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.
Nyertesei jogosulttá válnak a „Családbarát Munkahely” cím használatára is a támogatási szerződésben meghatározott feltételek szerint.
A keretösszeg összesen 20 millió forint, melyből legalább 1 millió, illetve legfeljebb 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, önrészre pedig nincsen szükség.
A pályázat részletes kiírását itt találja!
Beadási határidő: 2011. szeptember 15.

Fotó: kormany.hu