Milliónyi az alultáplált kisgyermek Afganisztánban

Egy, az ENSZ által támogatott tanulmány szerint a dél-afganisztáni régióban minden harmadik kisgyermek akut alultápláltságtól szenved. A probléma annak ellenére ilyen súlyos, hogy évente több száz millió dollárnyi külföldi segély érkezik a régióba.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 19. szabo.daniel

Egy, az ENSZ által támogatott tanulmány szerint a dél-afganisztáni régióban minden harmadik kisgyermek akut alultápláltságtól szenved. A probléma annak ellenére ilyen súlyos, hogy évente több száz millió dollárnyi külföldi segély érkezik a régióba.


Az afgán kormány az ENSZ támogatásával végeztette el azt a felmérést, amely rámutat az alultápláltság súlyos mértékére. A jelentés szerint mintegy egymillió öt év alatti kisgyermek nem jut elegendő táplálékhoz, ami kielégítené korának megfelelő szükségleteit és segítené fejlődését.

A probléma Dél-Afganisztánban a legsúlyosabb, ahol a gyermekek harmada alultáplált. Ez az a régió, ahol a tálib ellenállás központjaként az elmúlt évtizedben különösen súlyos harcok dúltak.

Az alultápláltság afganisztáni mértéke meglepte a szakértőket. Az ENSZ képviselője szerint ilyen mértékű alultápláltság inkább egyes afrikai országokra, illetve a világ legelnyomottabb régióira jellemző, nem pedig egy olyan területre, amely több száz millió dolláros segélycsomagokat kap és igen nagy mértékű külföldi támogatásban részesül.

A szakértők szerint a régióban elegendő élelem állna rendelkezésre, ezért a probléma inkább a nem megfelelő tápanyagbevitelben keresendő. Sok család ugyanis túl szegény ahhoz, hogy megfelelő élelmiszereket vásároljon, másoknak pedig hiányosak az ismeretei arról, milyen életkorban milyen tápanyagokra van szüksége a gyermekeknek az egészséges fejlődéshez. A szakértői tapasztalat szerint a régió kismamái körében a szoptatás is problémát okoz: néhány anya nem gondolja elég tartalmasnak az anyatejet, mások nem tudnak elég tejet adni gyermeküknek. Az anyatejet gyakorta vízzel és teával pótolják, amelynek nincs tápértéke, esetleg túlhígított vagy szennyezett vízzel készített tápszert adnak a gyermeknek, amely megint csak problémákat okoz.

Mindezek okán a dél-afganisztáni kórházak zsúfolásig tele vannak olyan anyákkal, akik sovány, alulfejlett, beteges gyermekeikkel a karjukon várnak a segítségre. Ők azonban csak egy kis részét képviselik azoknak, akiket a probléma érint. A régióban a legtöbb szülő nem engedheti meg magának, hogy a segítségért a legközelebbi – több órás útra lévő – kórházba utazzon.
Forrás: ELTE Társadalomtudomány Kar | Hírlevél