Milyen előnyei vannak a késői gyerekvállalásnak?

Egyre kevésbé kapjuk fel a fejünket,ha valaki 30 is elmúlt, még sincs még gyereke.Közhely,hogy az egész világon, így Magyarországon is kitolódott a gyermekvállalás,minden ötödik nő 35 éves kora felett vállalja első gyermekét. És ennek számos előnye is van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2017. március 28. Babaszoba

Nemhogy 35 felett, de jócskán vannak olyanok is, akik 40 éves kor felett vállalják első gyermeküket. Szokás ma már azt mondani, hogy gyermekvállalás szempontjából a harminc az új húsz, a negyven pedig az új harminc. A kockázatokról általában több szó esik, mint az előnyökről, így most a divany.hu cikke alapján összeszedjük, hogy milyen előnyei vannak a gyerek szempontjából, a későbbi gyerekvállalásnak.
Többre viszik az életben

Persze az, hogy pontosan mit jelent sikeresnek lenni teljesen szubjektív dolog. Mégis svéd kutatók arra jutottak testvéreket figyelve, hogy azok, akik később születtek nem csupán magasabbak lettek felnőttkorukra, de tovább maradtak az oktatási rendszerben, nagyobb eséllyel mentek egyetemre és jobban teljesítettek a képességfelmérő teszteken.

Jobbak a képesség-tesztjeik eredményei

Nem csak testvérekre nézve, hanem általában az anya életkora szerint vizsgálva a gyerekeket, az a helyzet, hogy a kognitív képességeket felmérő teszteken, mindenféle egyéb képesség-teszten és az iskolai vizsgákon jobban teljesítenek a később vállalt gyerekek.

És ez egyáltalán nem volt mindig így: az ötvenes és hetvenes években éppen fordított volt a helyzet, azaz akkor nagyobb eséllyel tűnt ki az iskolában, és jutott felsőoktatásba egy gyerek, ha a húszas éveiben járó anya hozta a világra – írja a divany.hu egy a London School of Economics és a Max Planck Intézet közös kutatására hivatkozva.
Ez pedig azért van így, mert régebben a sokadik gyerekek születtek később, ma viszont az elsők, méghozzá nagy valószínűséggel olyan anyáknak, akik magasan képzettek, iskolázottak és egzisztenciálisan is biztosabb talajon állnak. Az addig összeszedett javait pedig a gyerekére fordítja.

Azért érdemes a gyerekek boldogulása szempontjából a kognitív képességeket vizsgálni, mert ezek elég jó bejóslói annak, hogy milyen státuszban és gazdasági körülmények között fog élni valaki felnőtt korában, összefüggnek a várható egészségi állapottal és az élettel való megelégedettséggel is. Így bár persze az is érdekes, hogy ki milyen éles eszű, messzebb menő következtetéseket is le lehet vonni ebből – olvashatjuk a díványon.

Jobbak a nyelvi képességeik

Azt azért már nem nagyon kell elmagyarázni, hogy a jobb nyelvi képességek jobb iskolai eredmények, sikerélményeket okoznak és egyértelműen szükségesek ahhoz, hogy kedvvel tanuljon a gyerek.
A nyelvi képességek pedig kicsi korban leginkább az édesanyától, és a család által biztosított környezettől függnek. A sok mese, ének hatására, amit valószínűleg a magasabb iskolázottságú anyák evidenciaként kezelnek, a gyerekek három éves korukra nagy előnyre tesznek szert, ha a szókincsük vizsgáljuk.

A cikk ITT folytatódik