Milyen lisztet használhat egy gluténérzékeny? 5 egészséges alternatíva
Szerencsére nagyon széles a választék!
Mandulaliszt
Mindenki kedvenc ropogtatnivalójából, a mandulából készült liszt remek tápanyagforrás, hiszen fehérjében, egészséges zsírokban és szénhidrátban is gazdag. Egy gluténérzékeny sem fogja sajnálni, hogy erre cserélte a búzalisztet. Szénhidrát-és cukortartalma kifejezetten alacsony, vas-, magnézium-, valamint vitamintartalma (E és K is van benne) viszont magas, így beilleszthető a diétás étrendbe. Főleg édes süteményekhez használják, de kiválóan alkalmas panírozásra is.
Rizsliszt
A rizsliszttel, ami fehér-és barna rizsből is készülhet, csak jól járhatunk! Tartalmaz foszfort, vasat, magnéziumot és egy kevés nátriumot is, utóbbinak köszönhetően pozitívan hat a magas vérnyomásra, a túlsúlyra. Serkenti a bélműködést, glikémiás indexe ugyanakkor alacsony, a vércukor-háztartás szempontjából tehát kifejezetten hasznos. A tudatosvasarlo.hu szerint porhanyós, omlós tésztákhoz használják a legtöbbször, de galuska, palacsinta, krémleves is készülhet belőle. Kitűnő édes tésztákhoz, szószokhoz.