Milyen szülést terveznek a magyar kismamák?

Mitől félnek a magyar kismamák? Választanak szülészorvost? Otthon vagy kórházban szeretnének szülni? Meddig tervezik a szoptatást? Újabb előzetes eredmények jelentek meg a Kohorsz ’18 kutatásból, ezúttal a 7 hónapos kismamákat kérdezték.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2019. január 10. Kohorsz ’18

A Kohorsz ’18 kutatás első szakaszában a várandósságuk 7. hónapjában járó anyukákat arról is megkérdezték, hogy milyen elképzeléseik, terveik vannak a szüléssel, az újszülöttgondozással kapcsolatban. A legújabb részeredményeket a kutatás Facebook-oldalán tették közzé.

Eszerint a várandósok döntő többsége, 97 százaléka állami fenntartású kórházban, klinikán szeretne szülni. Mindössze 2 százalék választotta a magánkórházakat, az otthonszülés mellett döntők száma pedig elenyésző. Ugyanakkor a várandósok kevesebb mint harmada tervezi, hogy úgy vág neki a szülésnek, hogy nincs sem előzetesen választott nőgyógyásza, sem szülésznője. A kismamák 35 százalékának van vagy lesz választott szülészorvosa, 29 százalékának választott szülészorvosa és szülésznője is, 5 százalékának csak választott szülésznője. Tehát az állami ellátás a többség számára inkább csak a helyszínt jelenti, a szolgáltatásokat illetően sokan saját zsebből is hozzájárulnak a szüléssel kapcsolatos költségek finanszírozásához.

A kismamák négyötöde úgy tervezi, hogy a szülőszobára elkíséri valamely családtagja vagy ismerőse. A többség (73 százalék) esetében ez a gyermek apját jelenti, 7 százalék más családtag vagy barát támogatására számít.

A gyermeket váró nők 16 százaléka a várandósság 7. hónapjában már arról számolt be, hogy részt vett szülésfelkészítő tanfolyamon, 25 százalékuk pedig a szülőszoba-látogatáson is A szüléssel kapcsolatos aggodalmak között kiemelt szerepet kap a baba elvesztésétől való félelem (27 százalék választotta a négyfokú skálán a 3. vagy 4. osztályzatot, ami a fokozott aggódást mutatja). A várandósok jelentős része nyugodt a szülést illetően, 87 százalékuk gondolja azt, hogy a vajúdás és a szülés rendben zajlik majd.

Néhányan már a várandósság során részt vesznek laktációs, szoptatási tanácsadós tanfolyamon, bár számuk valószínűleg a szülés után fog emelkedni jelentős mértékben. A várandósok 92 százaléka úgy tervezi, hogy újszülöttjét kizárólagosan szoptatással fogja táplálni, további 6% szintén szoptatna, de a tápszer használatát sem zárja ki. Mindössze 0,5 százalék volt az, aki egyáltalán nem szeretne szoptatni. A megkérdezettek 17 százaléka legfeljebb a baba 6 hónapos koráig, 38 százaléka legfeljebb egyéves korig, míg 41 százalék akár tovább is szoptatna az előzetes elképzelései szerint.

Fotó: Pixabay