Milyen tej van a dobozban?

Mi történik a tejjel, mielőtt a dobozba kerül? Az UHT tej tényleg olyan jó, mint a házi? Valóban nincs benne tartósítószer? És a lényeg: milyen tejet igyunk? Pár gyakori kérdésre kerestük a választ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 11. Gyarmati Orsolya

Mi történik a tejjel, mielőtt a dobozba kerül? Az UHT tej tényleg olyan jó, mint a házi? Valóban nincs benne tartósítószer? És a lényeg: milyen tejet igyunk? Pár gyakori kérdésre kerestük a választ.


2010-ben a Gfk Hungária Piackutató Intézet a Tetra Pak Hungária Zrt. megbízásából felmérést készített a magyarok tejfogyasztásáról és tejjel kapcsolatos nézeteiről. Kiderült, hogy kicsit kevesebb tejet iszunk, mint „kellene”, és nagyon sok tévhit kering az emberek fejében a tejről.

A kutatás nyomán indult sajtókampány viszont nemcsak a tej élettani hatására fókuszált, az UHT és a házitej is mérlegre került. Kiderült, hogy ezzel kapcsolatban is téves információkkal rendelkeznek az emberek, például azt gondolják, hogy a házi tej jobb, mint a tetra pak dobozba csomagolt UHT, pedig ez nem igaz – olvashattuk a Tetra Pak píárszagú cikkeiben.

Hőkezelési eljárások – versenyfutás az idővel

A tej magas víztartalmú fehérjéket, lipideket, szénhidrátot, vitaminokat, ásványi anyagokat enzimeket tartalmazó bonyolult összetételű anyag. Átlagos összetételét 88% víz és 12% szárazanyag-tartalom jellemzi.

A hőkezelés után kerül a dobozba, üvegbe, hogy a káros mikroorganizmusok elpusztuljanak. A hőkezelésnek több típusa is létezik.

Az UHT kifejezés az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelést (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagy másnéven ultrapasztőrözést jelenti. Az eljárás során a tejet 135°C körül, rövid ideig tartó folyamatos hőhatásnak teszik ki, így érhető el, hogy a termékben ne maradjon olyan életképes mikroorganizmus és spóra, ami a szobahőmérsékleten való tárolás során szaporodásnak indulna.

Ez a technológia teszi lehetővé az aszeptikusan (csíramentesen), tetra pak dobozba csomagolt tejek, tejszínek hosszabb ideig történő, hűtés nélküli tárolását. Tartósítószer egyikben sincs, és teljes egészében tejet tartalmaznak a dobozok.