Milyen változásokat hoz az idei év a családok életében? Parlamenti válasz!

Summázva: 42,7 százalékkal több most a cslaádtámogatás, mint 2010 előtt volt. Új bölcsődetípusok jöttek létre isén és bizonyos területek bérei is emelkedtek. A kétgyerekes családok adókedvezményei is nőttek. A friss házasoknak a most már két évig járó adókedvezményét párhuzamosan is igénybe lehet venni a családi kedvezménnyel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. február 22. Családháló

Budapest, 2017. február 20. Vejkey Imre fideszes képviselõ felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2017. február 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Érdekes momentumra bukkantunk a parlament minapi eseményei között. Hétfőn Harrach Péter és Vejkey Imre, a KDNP képviselői, interpellációt nyújtottak be az emberi erőforrások miniszteréhez: „Milyen változásokat hoz az idei év a családok életében?” címmel.

Rétvári Bence (EMMI) parlamenti államtitkár válaszából kiderült:

  • Minden évben kedvezőbb helyzetbe hozta ez a kormány a családokat, mint amilyen helyzetben az előző esztendőben voltak.
  • 2017-ben összességében a költségvetésben 1741 milliárd forint támogatást ad az állam a családoknak, amely 155 milliárd forinttal, 10 százalékkal több, mint amit 2016-ban, tavaly kaptak. A pénzbeli támogatások összege is emelkedett 32 milliárd forinttal.
  • A családtámogatásra fordított összeg 42,7 százalékkal több ma, mint amennyi volt 2010-ben a kormányváltáskor.
  • Idén újabb bővítés lépett életbe a kétgyermekesek kedvezményei, adó- és járulékkedvezménye kapcsán, hiszen négy év alatt 2019-ig ezt megduplázzák, 40 ezer forint lesz. Most 30 ezer forintnál tartanak az első két emelés után, és még két további emelés is előttünk áll.
  • Újdonság 2017-ben, hogy a friss házasoknak a most már két évig járó adókedvezményét párhuzamosan is igénybe lehet venni a családi kedvezménnyel. Tehát ha valakiknek korán születik gyerekük, a korábbi években egy éven belül, most két éven belül a házasságkötéshez képest, akkor nem szűnik meg az állami nászajándéknak, a friss házasok adókedvezményeinek a folyósítása, azt is megkapja folyamatosan, hónapról hónapra, és mindemellett pedig szintén élhet a gyermek után járó adókedvezménnyel a gyermek 3 hónapos kora után.
  • Fontos változás 2017-től, hogy új bölcsődetípusok jöttek létre, mini bölcsőde, családi bölcsőde és munkahelyi bölcsőde, amely olyan helyekre, olyan településekre, olyan településrészekre is el tudja vinni a napközbeni gyermekellátást, ahol korábban a szigorú szabályok mellett ezt nem tudták megtenni, de a rugalmas szabály már a családok igényeihez igazodik.
  • A felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek 2016-tól másfélszeresére nőtt a fizetésük, idén január 1-jétől pedig 6600 középfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő bére nő 12 százalékkal.
  • A CSOK az egyik legfontosabb újítás, 111 ezer család érdeklődött, 26 ezer család kérelmét már be is fogadták, 76 milliárd forint értékben kaptak támogatást. Fontos, hogy családi ház építéséhez az adó-visszatérítési támogatásról se feledkezzünk el, ami 5 millió forintot is jelenthet. Ezzel 5 ezer család élt 2 milliárd forint értékben. A 10 millió forintos, kedvezményes kamatozású kölcsönt pedig 4 ezren vették fel 33 milliárd forint értékben, de havonta kétezer ember az, aki a CSOK-ban, a támogatásokban részesül és folyamatosan, évről évre, hónapról hónapra bővül ez a kör havonta legalább kétezer családdal.

(MTI Fotó: Balogh Zoltán)