Minden kisdiáknak kellene egy sportág

Az általános iskolákban szeptembertől - lépcsőzetesen - bevezetésre kerülő heti öt tornaóra segíthet a gerincproblémákkal, hanyagtartással küzdő gyerekek számának csökkentésében, feltéve, ha a gyerekek nemcsak az udvaron rohangálnak, hanem minél több hátizmot erősítő mozgást végeznek. A legjobb az úszás - hetente legalább kétszer - és a lovaglás lenne, valamint azok a küzdősportok, amelyeknél figyelni kell a tartásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 07. Gyarmati Orsolya

Az általános iskolákban szeptembertől – lépcsőzetesen – bevezetésre kerülő heti öt tornaóra segíthet a gerincproblémákkal, hanyagtartással küzdő gyerekek számának csökkentésében, feltéve, ha a gyerekek nemcsak az udvaron rohangálnak, hanem minél több hátizmot erősítő mozgást végeznek. A legjobb az úszás – hetente legalább kétszer – és a lovaglás lenne, valamint azok a küzdősportok, amelyeknél figyelni kell a tartásra.


A gyermekortopédusok beszámolói szerint ma már az óvodákban is megjelenik a hanyagtartás, iskoláskorban pedig tovább növekszik a gerincproblémákkal küzdő diákok aránya. A szakemberek szerint csak mítosz, hogy a jelenség hátterében a túl nehéz iskolatáska áll, sokkal inkább a mozgáshiány és a hátizmok gyengesége okozza.

Ugyancsak megalapozatlan az gyakran idézett figyelmeztetés, miszerint ha az iskolatáska súlya meghaladja a testtömeg tíz százalékát, az javíthatatlan tartáshibákhoz vezet. A javaslat valószínűleg még az első világháború előtti időkből származik, és egy katona hátizsákjának súlyára vonatkozik, húsz kilométernél nagyobb távok esetére.

Bár javíthatatlan tartáshibákat a nehéz iskolatáska nem okoz, mivel az izmokat, és nem a csontokat terheli meg, azért érdemes körültekintően választani iskolatáskát a kisdiákoknak. Az ortopédusok egyértelműen a hátizsákot, és nem a féloldalas megoldásokat támogatják. Az egészséges táska ergonómiailag tervezett, hátfala igazodik a gyerek gerincoszlopához.