Minden szívdobbanás számít – Így védték a pro life szervezetek az életet 2016-ban

Az idei év is igen mozgalmas volt élet- és családvédő szempontból: a pro-life aktivisták és szervezetek 2016-ban is felvették a kesztyűt az abortuszlobbival, a család fogalmának újradefiniálását követelőkkel, az élet méltóságát semmibe vevőkkel szemben. A legfontosabbakat válogattuk össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 31. Gyarmati Orsolya

Az év a szokásos Séta az életért-felvonulásokkal indult, de talán sehol nem voltak annyian, mint Párizsban, ahol az emberek mélyen lesújtva, fájdalommal telve éltek egyik napról a másikra  a 2015 novemberében a Bataclan színházban elkövetett mészárlás után. A francia fővárosban megrendezett March for Life-on (Séta az életért) szinte minden EU-ország képviseltette magát, s így, összefogva meneteltek az emberi élet védelméért, annak értékességére felhívva a figyelmet. Természetesen Európa többi országában is tartottak hasonló felvonulásokat.

Nyáron nagy botrányt okoztak azok a Soros György tulajdonát képező kiszivárogtatott dokumentumok, amelyekből kiderült: a milliárdos globális stratégiájának részét képezi az abortusz óriási mértékű támogatása, s a pro-life törekvések, törvények és szabályok eltörlése, ellehetetlenítése.

A DCLeaks.com cikkében rámutatott: Soros egy hároméves terv keretében kívánja eltörölni a pro-life törvényeket az egész világon. Mint a dokumentumokból kiderült, elsőként Írországban vezetnének be drasztikus változtatásokat, hiszen ez az az ország, ahol a legszigorúbbak az abortuszt szabályozó törvények. Sorosék úgy tervezik, hogy hatályon kívül helyezik a Nyolcadik Kiegészítést – amely mind az anya, mind a magzat élethez való jogát egyaránt elismeri  – modellként használva az országot arra, hogy megmutassák: ha itt elérik az abortusz legalizálását, akkor bárhol a világon sikerülhet nekik. Természetesen nem csupán törvények hatályon kívül helyezéséről szól a terv, hanem arról is, hogy iszonyatos pénzeket csatornáznának a legnagyobb abortuszt pártoló szervezetekbe mind Írországban, mind bárhol máshol a világon.

Ősszel az Európai Bizottság alelnöke, Franz Timmermans az egyik legjelentősebb melegszervezet estjén kijelentette, hogy eljött az idő, hogy az azonos neműek házassága minden EU-s országban törvényes legyen. A hagyományos családot és házasságot védő civil szervezetek azonnal összefogtak erre a mondatra annak érdekében, hogy megakadályozzák mindezt. Az egyik legaktívabbnak az AnyaApaGyerekek (Mum, Dad & Kids) európai polgári kezdeményezés bizonyult. Ők azt akarják elérni, hogy az Európai Unióban a házasságot egy férfi és egy nő egységeként, a családot pedig házasság vagy leszármazás alapján definiálják, s minden ettől eltérő rendelkezésről saját hatáskörben dönthessenek az egyes országok, tehát ne lehessen felülről ráerőltetni az uniós tagokra egy olyan szabályozást, mint a melegházasságok legalizálása.

Októberben Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke bejelentette, hogy azt tervezi, még jobban szigorítani fogják a már amúgy is egyedülállóan szigorú abortusztörvényt, hogy ezentúl a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő, vagy egyenesen életképtelen magzatok esetében se lehessen megszakítani a terhességet. Kaczynski azzal indokolta pártja szándékát, hogy a szigorítással esélyt adnak arra, hogy minden gyermeket meg lehessen keresztelni, legyen neve, és ha meghal születés után, el lehessen temetni. Az egyetlen kivételt az képezi, ha a várandósság az anya egészségét vagy életét is veszélyezteti, tehát azoknak a gyermekeknek is meg kellene születniük, akik nemi erőszakból fogantak. A bejelentésre országszerte hatalmas tiltakozások kezdődtek, amelynek hatására Kaczynski saját pártjának tagjai is elálltak attól, hogy szigorítsák a törvényt, amely egyébként öt év börtönbüntetéssel sújtotta volna azokat a nőket, akik titokban abortuszt végeztetnek, de ugyanez várt volna a beavatkozást végző orvosokra is.

Novemberben a minden idők legmegdöbbentőbb amerikai elnökválasztási eredménye sokkolta a világot: a biztos befutónak tippelt Hillary Clinton helyett Donald Trump kapta a szavazatok többségét. Mindez óriási megkönnyebbülést jelentett a pro-life pártiaknak, Clintonék ugyanis büszkén hirdették, hogy ha Hillary lesz az elnök, lehetővé válik a 9 hónap során bármikor elvégezhető abortusz.