Mínuszok idején mire figyeljünk oda a gépkocsiknál?

Autók esetében is nagyon fontos felkészülni a hidegre, hogy műszaki hiba és baleset nélkül vészeljük át a kritikus időszakot. A Családháló megpróbál néhány praktikus tanáccsal szolgálni a vezetőknek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 16. bencze.aron

Autók esetében is nagyon fontos felkészülni a hidegre, hogy műszaki hiba és baleset nélkül vészeljük át a kritikus időszakot. A Családháló megpróbál néhány praktikus tanáccsal szolgálni a vezetőknek.


A nagy hideg egyértelműen rossz hatással van az autók alkatrészeire. Közhelynek számít, mégis lényeges: a hűtőfolyadékot, illetve az ablakmosó folyadékot fagyállóra kell cserélni. Amennyiben az ablakmosó tartály szétfagy, akkor annak a cseréje nem egyszerű, ezáltal költséges is.


Már plusz 7 fok alatt rendkívül veszélyes a nyári gumik használata. Érdemes még a nagy hidegek előtt kicseréltetni téli gumiabroncsokra. Figyeljünk arra is, hogy öt évnél ne legyen régebbi, profilmélysége pedig legalább 4 mm kell, hogy maradjon.


Idősebb gépkocsiknál felléphet a kisebb alkatrészek elhasználódása. A gumikötések és csövek esetén a hőmérsékletingadozás és az állandó fagy végzetes károkat okozhat. Érdemes még a fagyok beállta előtt kicserélni ezeket.

 


Tartós mínuszok esetén a még elfogadható állapotban lévő akkumulátorok teljesítménye is erősen csökkenhet. Egy régebbi darab képes szétfagyni, ami jókora rongálást tehet az autó motorterében. Amennyiben előre tudható, hogy hosszabb ideig nem használjuk a gépkocsit, érdemes az akkut kivenni a kocsiból és levinni a pincébe, vagy fel a lakásba.

 


Szerezzük be a téli időszak elengedhetetlen kellékeit: seprűt, jégkaparót, takarításhoz kesztyűt. Egy hirtelen havazás esetében ezek nélkül ugyanis esélyünk sincsen elindulni reggel. Későbbi elakadásra felkészülve szükség lehet még hólapátra, valamint erős fénnyel rendelkező zseblámpára.
 


Hosszabb vidéki utak esetén, vagy a hegyek között elengedhetetlen kiegészítő eszköz a hólánc. Rendkívül fontos, hogy megfelelően rögzítsük, vásárlás esetében pedig arra kell figyelni, hogy a hóláncot az adott kerékmérethez megfelelően válasszuk ki. Éles használat előtt érdemes normál időjárási körülmények között begyakorolni, hogy ne a mínuszokban kelljen megismerkedni a nehézségeivel.