Mire jó a sakk?

Valószínűleg ma ő a legismertebb magyar a világon, „a Polgár lányok” igazi márkanévvé váltak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 25. bencze.aron

Valószínűleg ma ő a legismertebb magyar a világon, „a Polgár lányok” igazi márkanévvé váltak.


Miért érdemes sakkot tanítani elsős gyerekeknek, ha az ember nem akar profi sakkozót nevelni?
– Mi nem sakkot tanítunk, hanem a sakkal tanítunk. A képességfejlesztő sakk a jövőre készíti fel a gyerekeket: általában fejleszti a gondolkodásukat, kreativitásukat, problémamegoldó és elemzőkészséget ad, fejleszti a stratégiai gondolkodást – csupa olyasmit, amire a mai világban óriási szükség van.

Sakkedzők fognak tanítani az iskolákban?
– A könyvhöz nem kell profi sakkozó, az elsős tanítók is tudni fogják használni. Svédországban például 450 iskolában van sakkoktatás, és előtte a pedagógusok egy mindössze 3 órás képzésen vesznek részt. Ez a módszertan elsősorban nem a sakkról, hanem a gyerekek fejlesztéséről szól. Mivel most elsősökről beszélünk, rengeteg benne a kézügyességet, mozgást fejlesztő játék is.

Hogyan született a könyv?
– Nem csupán tankönyv: van hozzá  munkafüzet és játékok – sakkpénz, sakkdominó – is. A gyerekek a képességfejlesztő játékokon keresztül sok mást is megtanulnak, nemcsak a sakk szabályait. Készül hozzá egy tanári kézikönyv is kiegészítő eszközökkel, mozgásos játékok leírásával és képességfejlesztő feladatokkal. A könyv jóváhagyása már zajlik. Ez egy csapatmunka eredménye volt az alapítványom és a kiadó révén. Sokan vettek részt benne, pedagógusok, sakkozók, és például Zsófia nővérem is dolgozott rajta: ő illusztrálta, és pedagógus és sakknagymester lévén a szakmai munkához is sokat hozzátett. A végeredménynek a saját gyerekeim – akik amúgy már tudnak sakkozni – is nagyon örültek, Hanna lányom például alig várta, hogy kézbe vegye a játékokat.

A világhírűvé vált Polgár lányok nem jártak „hagyományos” iskolába, hanem az édesapjuk, Polgár László által kiépített – szintén világhírűvé vált – pedagógiai rendszer szerint magánúton tanultak. Mindebből Nevelj zsenit! címmel könyv is született. A saját gyerekei járnak iskolába?
– Igen, járnak. Nem vagyok meggyőződve a hagyományos iskolarendszer előnyeiről, de ez nyilván óriási dilemma minden családnak. Ha saját utat választasz, ahhoz óriási akaraterőre van szükség, és mi a férjemmel úgy éreztük, ehhez nem vagyunk elég elhivatottak. Mindez óriási felelősséggel és tehervállalással jár, és azért fel kell áldoznod a saját életedet, karrieredet.

Mit tart a legfontosabbnak a gyereknevelésben?
– A szeretetet, és aztán a tudatosságot és következetességet. Ami persze sokszor nehéz, de később nagyon megkönnyíti az életet: a szülőkét is és a gyerekekét is. És ma nagyon fontos a nyelvtudás. A mieink már beszélnek angolul és spanyolul.

Mit mondana annak a szülőnek, aki profi sportolót akar nevelni a gyerekéből?
– Csak akkor tegye, ha a gyerek imádja, amit csinál. Kényszer hatására nem megy, csak tönkreteszi vele. A másik fontos dolog: a szülőknek végig kell gondolniuk, mennyire tudják ebben támogatni. Nem csupán érzelmileg – ami szintén nagyon fontos –, hanem a gyakorlati dolgokban is: edzésre kell járni, rámennek a hétvégék, pénzbe is kerül, és így tovább. És a gyerekkel nagyon óvatosan kell bánni: ha veszít, lemarad, elég baj az neki – ezt megfejelni szülői szidalommal sokszor nagyon káros. A gyereket alapjában véve dicsérni kell, a pozitív, támogató légkör nagyon fontos. De ez nemcsak a sportra igaz, hanem az élet legtöbb területére.