Mire van szüksége egy gyermeknek a biztonságos felnőtté váláshoz?

Egy társadalom jövője az alapján jósolható meg, hogy milyen mértékben biztosít egyenlő esélyeket a gyermekek számára – áll az UNICEF: A világ gyermekeinek helyzete című 2016-os jelentésében. Ahhoz, hogy egy gyermek erős és egészséges felnőtté váljon, elengedhetetlen az egészséges élethez, oktatáshoz és a nyugodt, biztonságos gyermekkorhoz való jogának az elismerése.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. szeptember 21. Család.hu

Világszerte azonban több millió kiskorút fosztanak meg e jogoktól és nyomorban vagy kilátástalan körülmények között kell élnie. Vajon Magyarországon milyen a társadalom lelkülete, ha az abból ítélhető meg, ahogyan a legsebezhetőbb tagjaival bánik? Erre a kérdésre is kerestük a választ a gyermekek világnapján.
Felvetődik a kérdés, egyáltalán lehet-e úgy segíteni egy gyermeknek, hogy közben figyelmen kívül hagyjuk az egész családját?

Magyarországon a gyermekek jólétét több kormányzati intézkedés is célozza, amelyek általában a családok támogatásán keresztül valósulnak meg. Ilyen a szülők által igénybe vehető családi adókedvezmény, a gyed extra, a testvér gyed, a CSOK, a közintézményekben biztosított egészségesebb közétkeztetés, a hároméves kortól kötelező óvoda, de a mindennapos testnevelés is. Az árvák megerősített nevelőszülői hálózatra számíthatnak. A rászoruló családok pedig összehangolt szociális ellátásokra és szolgáltatásokra.
Az egyenlő esély csak illúzió vagy hosszútávon megvalósítható?

A cikk itt folytatódik!