Mit jelent számunkra a család?

Kevesen tudják, hogy május 15-e a családok nemzetközi napja. De talán még kevesebben képesek megfogalmazni, mit is jelent a család. Természetesen mindenki számára más és mást. Amint tapasztaltuk, mindenki gondolkodási időt kért, hogy megfogalmazza érzéseit, gondolatait. Íme, az eredmény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 11. bencze.aron

Kevesen tudják, hogy május 15-e a családok nemzetközi napja. De talán még kevesebben képesek megfogalmazni, mit is jelent a család. Természetesen mindenki számára más és mást. Amint tapasztaltunk, mindenki gondolkodási időt kért, hogy megfogalmazza érzéseit, gondolatait. Íme, az eredmény.


„A család az, akiből táplálkozom, akit táplálok, és aki én vagyok” – fogalmazza meg tömören véleményét Norbert (33), aki egy régi emléket is felidéz. – Szülinapom vagy karácsony estéjén, 4-5 évesen a tesómmal a befagyott tócsában csúszkáltunk. Már jó ideje azt vártuk, hogy felmehessünk ajándékot bontani, és ez a felfokozott várakozás olyan jó érzést keltett bennünk.  Nem maguk az ajándékok, hanem lent lenni tesómmal, csúszkálni, mint két hülye gyerek és várni a meglepetéseket. Végül az ajándékokra nem is emlékszem, csak az érzésre. De arra még most is élénken.

Szilvi (38) is rendkívül ragaszkodik a családjához. Mint mondja, miután férje és gyermeke egyelőre nincsen , így a családot számára a szülei és a bátyja jelentik. – Bár több száz kilométer távolság van közöttünk, azonban érzelmileg ugyanolyan közel vagyunk egymáshoz, mint kislány koromban! A mai napig igénylem a hosszantartó, biztonságot adó ölelésüket, ami minden problémát feledtet és sok erőt ad. Valakinek az ölelése viszont nagyon hiányzik – folytatja -, a nagyikámé: az övé mást adott, soha nem felejtem el azt a vasárnap délutánt, amikor a konyhában ültünk egymás mellett, én pedig valami miatt zaklatott voltam. Hozzábújtam és akkor olyan nyugalmat árasztott felém, hogy minden bánatom tovaszállt….

Négy testvér mellett számomra a család egy mindig élő és védő társas közeget jelent – tapint rá a lényegre István (32), azt a semmihez sem hasonlítható érzést, hogy bármi történjék is: ők mindig mellettem állnak. – A szüleim szeretete mellett, a testvéreimmel is mindig segítettünk egymást, és nagyszerű volt megtapasztalni, mi mindent el tudtunk érni, ha egyesítettük erőinket. És a legszebb az egészben, hogy ez nem múlt idő, a mai napig így van.

A család számomra egy kedves kötődés, biztos háttér, ők a múltam és a jelenem, hiszen tőlük és velük tanultam sok mindent – veszi át a szót Éva (35), akinek a legkedvesebb emléke természetesen gyerekeihez kötődik. Mai napig felejthetetlen számára az a pillanat, mikor 9 havi együtt-érzés után először a szemébe nézett. – Hát az a pillanat valami nagyon extra volt. A kisbabák ugyanis hihetetlen édesen tudnak ránézni az emberre, és a gyermekem is kommunikált a tekintetével, hogy aha, Te vagy az? Megnézett magának, aztán becsukta és elaludt.

Szeretet, az összetartozás és a biztonság egységben foglalja össze a család definícióját Judit (63), aki szerint e három alapfeltétel mellett a generációk közötti folytonosságot kell még mindenképpen kiemelni. Tovább vinni elődeink hagyományait a mi felelősségünk, ami kiegészül a fiatalok előtti példamutatással is – érvel. Mint mondja, élete három legszebb élményét a sikeres karrierje ellenére a házassága, gyermekei születése és unokái világra jövetele jelenti mind a mai napig.

Judit kétszeres nagymamaként úgy látja, egészen más minőségben jelenik meg életében az unoka, mint egy gyermek. – Itt már nem a folyamatos felelősség az elsődleges, a napi gondok helyett a felhőtlen örömé és szereteté a főszerep.