Mit öröklünk az édesanyánktól?

Tiszta anyja ez a gyerek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyerek
2017. december 08. Babaszoba

Jó dolog a hibáinkat, rossz tulajdonságainkat a génekre fogni, de sok esetben ezekért inkább az életmódunk, a szokásaink a felelősek. Van azonban néhány dolog, amit valóban a genetikára kenhetünk, azon belül is az édesanyánktól örökölt génjeinkre.

Mutatjuk, milyen tulajdonságainkat határoz meg az édesanyánk.

Testalkat

Bizony a testünk formáját, a csontszerkezetünket és azt, mekkora izomtömeget kapunk, mind az anyukánktól örököljük. Hogy milyen arányú a testzsírunk, 80%-ban azt is génjeink határozzák meg, de ez nem jelenti azt, hogy a túlsúlyunkat teljes egészében a genetikára foghatjuk. Ugyanis hiába vagyunk hajlamosabbak arra, hogy súlyfeleslegünk alakuljon ki, de egészséges életmóddal és mozgással tudunk változtatni a testfelépítésünkön.

Menstruáció és migrén

A lányok első menstruációja nagy valószínűséggel hasonló korban jelentkezik, mint az édesanyjuknál történt. Emellett a migrénes édesanyák lányainál is sokkal valószínűbb, hogy migrén alakul ki, mint az ezzel a problémával nem küzdő nőtársaik lányainál. Egy mellrákkal, reumatoid arthritis-szel vagy Alzheimer-kórral diagnosztizált édesanya lányának nagyobb az esélye arra is, hogy ezeket a betegségeket ő maga is örökölte.

Temperamentum

Ha az édesanya nagyon heves és temperamentumos, vagy ellenkezőleg, nyugodtabb, békésebb típus, akit nehéz kihozni a sodrából, azt gyermekeinek is tovább adja. Ennek részben genetikai oka van, de részben az is hat a gyerekre, hogy ebben édesanyját másolja, tőle “lesi el” a habitusát. A temperamentum mellett a depresszióra való hajlamot is örökölhetjük, a kutatók szerint 50%-ban a genetika határozza meg, hogy valaki depressziós lesz-e.