A mondat, amitől megváltozott minden

Ugye te is érezted már úgy, hogy egy neked szánt, vagy akár egy csak úgy elejtett mondat megváltoztatta a hozzáállásodat valamihez, a szemléletedet vagy akár az életedet. Nehéz helyzetben jól megválasztott szavakkal erőt lehet adni, de ki is lehet húzni a talajt az ember lába alól. A szavaknak ereje van.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 09. Hello Baby

Régen mindenki számára természetes volt, hogy az átok, ráolvasás, rontás, áldás, ima sorsdöntő hatással lehet az emberek életére. Ahogy Csipkerózsikát megátkozta a hívatlanul beállító, sértett tündér, úgy bárki áldozatul eshetett ilyesminek. Ma már a legtöbben úgy érezzük, ez a múlté, az életünket mi magunk irányítjuk, az átok nem fog rajtunk. Az igazság középen van. Nyilván nem rohanunk a nemibeteg-gondozóba, miután valaki az öklét rázva utánunk kiabálja, hogy „a fene essen beléd!”. De szinte mindenki fel tud idézni az életéből olyan mondatokat, amelyek a padlóra küldték, vagy felszabadították, mert éppen egy erre érzékeny pillanatban érkeztek.

Szómágia és szuggesztió

A néprajztudomány szómágiának nevez minden olyan „technikát” amely bizonyos szavak sorsfordító erejét feltételezi. A pszichológia pedig elismeri, hogy bizonyos feltételek között létezik ez a jelenség, és van rá magyarázat. Egyes élethelyzetekben sokkal érzékenyebbek vagyunk a környezetünk hatásaira, ezek a külső hatások akár tartósan is megváltoztathatják viselkedésünket, gondolkodásunkat. A külső hatások a szuggesztiók, az érzékenyebb állapot pedig az erősebb szuggesztibilitás. És már el is érkeztünk a témánkhoz, az anyasághoz. Mikor nő meg minden embernél a szuggesztiókra való fogékonyság? Módosult tudatállapotban (például a szülés körüli időszakban), kiszolgáltatottság, fokozott érzelmi igénybevétel esetén (például a szülés körüli időszakban), illetve akkor, ha nem tud az eddigi tapasztalataiba kapaszkodni, mert annyira szokatlan és újszerű számára az adott helyzet (nocsak, erre megint jó példa a szülés körüli időszak). Tehát ne csodálkozz, ha többször is úgy érzed, hogy egy-egy mondattal valaki képes erőt önteni beléd, vagy éppen a padlóra küldeni.

A cikk itt folytatódik!