Mozi, dráma, szórakozás – gyermekprogramok az Odeon Moziban

Minden hónap első szombatján izgalmas családi programot kínál az Odeon Mozi és a Noha Stúdió és Alkotóműhely közös szervezésű mozi-matinéja. A program keretében nem csak remek filmekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, de a vetítések után lehetőség van közös játékos foglalkozás keretében feldolgozni a látottakat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 27. szabo.daniel

Minden hónap első szombatján izgalmas családi programot kínál az Odeon Mozi és a Noha Stúdió és Alkotóműhely közös szervezésű mozi-matinéja. A program keretében nem csak remek filmekkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, de a vetítések után lehetőség van közös játékos foglalkozás keretében feldolgozni a látottakat.


Havonta egyszer szombatonként a gyerekeké a főszerep az Odeon moziban, ahol a vetítések után szakértő segítségével a történet szereplőivé válhatnak, és közös foglalkozásokon gondolhatják végig a filmeket, rajzfilmeket. A program lényege, hogy a gondosan megválogatott játékfilmek megtekintése után a gyerekek – és adott esetben szüleik – nem távoznak rögtön a moziból, hanem olykor dramatizálva, máskor egy-egy meghívott vendég segítségével játékosan dolgozhatják fel a látottakat.

Ennek során a gyerekek egy drámapedagógus vezetésével először megbeszélik, hogy mi tetszett és mi nem a filmben, majd az adott tematikához igazodva színdarabot készítenek, vagy olyan foglalkozáson vehetnek részt, amely kapcsolódik valamilyen módon a vetítéshez. Így a Szaffi című rajzfilm után például cigány táncot tanulhattak, az Égig érő fű után pedig egy kertészkedéssel kapcsolatos szakértő segítségével fűbombát gyárthattak, amelybe magokat elhelyezve a város bármely pontján zöld környezetet robbanthatnak később.

Soós Dóra a foglalkozásokat vezető drámapedagógus, a már második éve futó sorozatról elárulta, hogy gyakoriak a visszatérő családok és a résztvevők korosztálya is elég vegyes, de alapvetően a 8-12 éveseket szeretnék megszólítani. Mint mondja, több szülő ilyenkor otthagyja a gyerekeket és csak a foglalkozások végén tér vissza, addig pedig elintézheti dolgait a városban. Mások ellenben, zömmel a nagymamák, akik elkísérik unokáikat, megtekintik a vetítést, és gyakran a gyerekek által készített előadás „premierjére” is beülnek.

Dóra, azt is elmondta, tapasztalatai szerint a gyerekek leginkább a drámás foglalkozásokat kedvelik, amikor a filmet felhasználva beöltöznek jelmezekbe, és kialakítják a saját meséjüket a látottakból kiindulva. Szervez hasonló tematikájú napközis táborokat is a Noha Stúdióban, ahol minden nap máshogy dolgozzák fel a filmeket.  A táborban arra is lehetőség nyílik, hogy egyéb érdekes programokon vegyenek részt, például betekinthetnek a vetítőterem gépházába, vagy épp a mozi videótárába.

Az Odeon-NOHA matinékra minden hónap első szombatján kerül sor az Odeon Loyd Moziban (Budapest, Hollán Ernő u. 7.) fél 11-től körülbelül 13 óráig, melyből nagyjából 80 perc a vetítés. Idén a nyári szünetre tekintettel már csak egy alkalom várható, április 7-én a Szegény Dzsoni és Árnika című magyar mesefilm kerül terítékre. Nyáron azonban várhatóan ismét lesz Mozis tábor erről a Noha  Stúdió és Alkotóműhely honlapján érdemes tájékozódni.

A programot a szervezők minden filmeket, meséket szerető kisgyereknek ajánlják és azoknak a szülőknek is, akik szeretnének gyermeküknek tartalmas, a mozi világába is betekintést nyújtó programot nyújtani.

Végezetül pedig ízelítőként álljon itt néhány példa a gyerekek által készített alkotásokból:
 
http://firkakert.blogspot.com/2011/03/odeon-mozi-ujra.html 

http://firkakert.blogspot.com/2010/12/odeon-mozi.html 

http://firkakert.blogspot.com/2011/08/odeon-etel-animacio.html