Művelt csecsemőket minden háztartásba!

Hamarabb kezdenek el maguktól olvasni, és jobb tanulók válnak azokból, akiknek rendszeresen felolvasnak a szülei.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 14. Dívány

Valószínűleg kutyákhoz vagy szobanövényekhez is érdemes beszélni, de a kutyák nem ugatnak artikuláltabban, ha felolvasnak nekik. A gyerekekkel való olvasás viszont óriási segítség a kölyköknek. Úgy tűnik, a félévestől négy és féléves korú gyerekeknek felolvasott mesék elég pluszt adnak ahhoz, hogy a kiművelt csecsemő elmék akár évekkel is beelőzzék a könyvektől távolmaradó társaikat.

Szórd tele a lakást könyvekkel

Sőt, minél több könyv van egy háztartásban, annál jobban halad majd a gyerek. A 100 könyvet tulajdonló családok csemetéi másfél osztállyal megelőzik a könyvek nélkül felcseperedő gyerekeket olvasási képességek terén. Az előny 2.2 évre nő, amennyiben 500 könyv is helyet kap a kicsik otthonában, ami persze nem jelenti azt, hogy az egy adagban megvásárolt, a pincében raklapokon elhelyezett könyvek is egy csapásra zsenikké varázsolják a gyerkőcöket, a könyvek ebben az esetben csak fizikai megjelenési formái annak, hogy gondolkodó családdal van dolgunk.

Ennél sokkal használhatóbb eredményeket is fel tudnak mutatni persze a kutatók. A már említett kutatás arra kereste a választ, segít-e félévestől 4.5 éves korosztálynak, ha szüleik rendszeresen felolvasnak nekik. A válasz természetesen az, hogy segít: a legfiatalabbak hamarabb megértik, hogy azok a furcsa hangok bizony szavak, ráadásul azok a gyerekek, akiknek felolvasnak a szüleik, hamarabb válnak független olvasókká, és könnyebben megértik az iskolai feladatokat is.

Később is jól jön

Általában igaz, hogy a maguktól olvasó gyerekek jobb tanulók, és több kézzelfogható, könnyen hasznosítható tudásanyagot halmoznak fel, mint a könyvmentes életvitelt folytató diákok. Mindennek pedig egyértelmű hasznát látják majd, amikor végleg kirepülnek a fészekből. A legtöbb munkáltatónak fontos, hogy megfelelő szövegértési és íráskészséggel rendelkezzenek a dolgozói, és kifejezetten gyakran panaszkodnak arra, hogy a frissen leérettségizett és diplomázott fiatalok nem rendelkeznek kellő tapasztalattal e téren.

Egy felmérés azt is kimutatta, hogy a rossz olvasási készséggel rendelkezők 70 százalékát saját bevallása szerint is akadályozta ez a munkaszerzés során. Érdemes tehát könyvekbe fektetni, ha segíteni akarjuk a gyerek boldogulását.

A cikk itt folytatódik!