A művészetpedagógia speciális segítség lehet az egyszülős családok gyermekeinek

Nem csonka, csak egyszülős. Magyarországon körülbelül 300 ezer családból hiányzik az egyik szülő. Az egyszülős családban nevelkedő több mint félmillió gyerek speciális környezetben nő fel, ezért sokszor speciális igényei vannak. Számukra kerestek megoldásokat, hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat a szakemberek a művészetpedagógia módszereivel az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány és a Ludwig Múzeum közös szervezésében rendezett konferencián.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyszülős
2018. január 24. Közlemény

Az egyszülős családok története szinte mindig traumával kezdődik és ez a trauma még fokozottabban érinti a gyerekeket, akik a szülőkkel ellentétben csak elszenvedik ezt a helyzetet. A Mosolygó művészet konferencia kiemelt célcsoportja azok az egyszülős családok, ahol a család annak ellenére – de legtöbbször éppen azért – bomlik fel, mert még nagyobb szükség lenne az együttműködésre: mert a gyerek valamilyen betegséggel, fogyatékossággal él” – vezette fel a programot Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke.

Gyermeket egyedül nevelni nem könnyű feladat. Ám azokra a családokra, ahol sérült gyermek születik, sokszor még nagyobb próbatétel nehezedik, melyet néha nem is bír ki a kapcsolat. Az „Egyedülálló vagy páratlan?” címet viselő projekt elsősorban ezekre az egyszülős családokra koncentrál. Számukra mutattak be hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat, módszereket a konferencia előadói. A szakemberek a zeneterápia, művészetterápia, a közös alkotás, a mesék és a színek világának, a kreatív játék, a dráma- és múzeumpedagógia széles tárházát vonultatták fel és több évtizedes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A zene pozitív pszichológiai és fiziológiás hatását egy norvég zeneterápiás alapítvány, a „Culture Breaks Borders” mutatta be. A szakmai konferencián családsegítő, gyermekekkel foglalkozó civil és állami szervezetek képviselői vettek részt, akik a napi gyakorlatba is átültethetik a hazai és külföldi tapasztalatokat. A programsorozat egy tanulmánykötettel zárul majd, amelyek tovább segítik majd a hazai szakemberek munkáját.

A projekt a Norvég Alap 30 ezer eurós támogatásával valósul meg.