Nagy bajban Bulgária, de nincs egyedül

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 03. szabo.daniel

Az elvándorlás és a csökkenő születésszám miatt Bulgária egyre kilátástalanabb gazdasági helyzetbe kerül. A Die Presse azt írja: a gond olyan komoly, hogy önmagában egy sikeres családpolitika sem segíthet. Bulgária persze nem az egyetlen európai példa a problémára.


A cikk egy elnéptelenedő dél-bulgáriai falu demográfiai és gazdasági hanyatlásából kiindulva ad áttekintést az országról és Európáról. Bulgáriát 1989 óta több mint egymillió ember hagyta el, és ehhez társul még a születések-halálozások negatív mérlége: 110500 halálozásra 2008-ban 77700 élveszületés jutott.

Még aggasztóbb a helyzet a cikk szerint Oroszországban, ahol a kutatók 2030-ra kilencmilliós népességcsökkenést várnak, amit a születéskor várható átlagos élettartam drasztikus csökkenésével, a születésszám-csökkenéssel és a hatalmas mértékű kivándorlással lehet magyarázni.

Az írás kitér arra is, hogy Nyugat-Európával szemben, ahol a ’60-as évek óta külföldi bevándorlással próbálják a hiányzó munkaerőt pótolni, a fiatal demokráciákban hiányzik a fiatal munkaerő, amely lendületet adhatna a gazdaságnak. Megjegyzi, tévedes lenne azt hinni, hogy olyan országokban, ahol a szegénység nő, és a gyermekekben befektetés helyett kiadásokat látnak, újra növekedésnek indulna a születések száma.

A szerző végül Ausztriára is kitér, rámutatva, hogy az egy nőre jutó gyermekszám lényegesen alacsonyabb, mint a skandináv országokban, Franciaországban, vagy Belgiumban. Ausztria ezen kívül egy problémán osztozik Németországgal és a dél-európai országokkal, ez pedig az anyaság változatlanul konzervatív megközelítése, amelyhez a nők számára rendelkezésre álló egy egyre szélesebb karrierlehetőségek járulnak. “Amíg Németországban a gazdasági fellendülést kísérő munkaerőhiányt bevándorlással próbálták kiegyenlíteni, addig a skandináv országokban a nőket elküldték dolgozni” – emlékeztet az írás. A problémáról való élén vita – írja a lap – Spanyolországban, Olaszországban és Bulgáriában már folyik, Ausztriában ez még várat magára.