Nagyi nélkül nem vállalunk gyermeket?

Kisgyermekes családoknak nyújt segítő kezet az Otthon Segítünk Alapítvány. A több mint tíz esztendeje működő szervezet önkéntesei életvezetési tanácsoktól kezdve a játékon át a gyerekfelügyeletig mindent megtesznek. Tapasztalatuk szerint ez segít a további gyermekvállalásban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 13. szabo.daniel

Kisgyermekes családoknak nyújt segítő kezet az Otthon Segítünk Alapítvány. A több mint tíz esztendeje működő szervezet önkéntesei életvezetési tanácsoktól kezdve a játékon át a gyerekfelügyeletig mindent megtesznek. Tapasztalatuk szerint ez segít a további gyermekvállalásban.


Az Otthon Segítünk Alapítvány, a Home Start International magyarországi szervezeteként, 2001-ben alakult meg, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének oltalma alatt.  Szervezeti felépítése három szintű: országos vezetés, települési szervezők és képzett önkéntes családlátogatók.

A szervező- és önkéntes képzés tematikáját a nemzetközi protokoll alapján, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársai segítségével adaptálták. Az ő szakértelmük a havi rendszerességű szervezői szupervízió garanciája.

A Budapest VII., Szövetség utca 43. szám alatti irodában általában ketten, de most egy nyertes TÁMOP pályázatnak köszönhetően hárman látjuk el a menedzsmenttel kapcsolatos feladatokat – mondja az alapítvány igazgatója.

Nagyi nélkül nehéz

Segítő tevékenységüket a kisgyermekes családok életének megkönnyítése érdekében végezik, céljuk, hogy a kisgyermekkel, kisgyermekekkel otthon töltött időszak- szemben a végeláthatatlan logisztikai feladatokkal, valóban az anyaság élménye legyen.

Lehőcz Monika hangsúlyozza, hogy tapasztalataik szerint azokban a családokban, ahol nagyszülői segítség nélkül nevelik kisgyermekeiket, egyre inkább csökken a további gyermek születésére vonatkozó hajlandóság. „Felbomlottak a korábbi nagycsaládok, a szülőknek sokszor minden erejüket latba kell vetni a hétköznapi logisztikai problémák megoldása érdekében. A nagyszülők távol élnek, vagy még aktív szerepet töltenek be a munkaerőpiacon, nagy segítség lehet ilyenkor egy családlátogató önkéntes.”

Szülői tapasztalat

Segítőik minden esetben szülői tapasztalattal rendelkező önkéntesek, akik általában az anyát támogatják gyermeke nevelésében, anyaszerepének beteljesedése érdekében. Segítségkérésénél mindig arra törekszenek, hogy ő fogalmazza meg, miben érezné a legnagyobb „hasznukat”. Persze előfordult – teszi hozzá a vezető -, hogy közben „menetirányt” változtattunk, de az első lépés mindig az, hogy az anya meg tudja fogalmazni elakadását. Van, akinél a főzésben, vasalásban, egyéb háztartási munkában kell „még két kezet nyújtanunk”, van, ahol a gyermekekkel történő kimozdulás problémás, mert nincs lift a házban, s az anya már a leendő kistestvért is „cipeli”, vagy ha a két gyerek háromfelé szalad, akkor jól jön még egy ember, aki besegít. Több esetben hívták őket vizsgaidőszakban anyukák, mert tipegő korú gyermekükkel együtt falták a betűket- ám a kicsi szó szerint, így veszélybe került a félév.

Az ország 23 településén

Jelenleg az ország 23 településén vannak jelen, a fővárosban még nem minden kerületben alakult „helyi szervezet”, de a legközelebbi önkéntes segítő részvételével jelen tudnak lenni mindenhol, a legnagyobb szükség idején.

Tekintettel arra, hogy hálózatunk az önkéntes munka alapjain nyugszik, segítőink és szervezőink saját családjuk és szabadidejük mennyiségéből áldoznak a kisgyermekes családok segítésére. Mindamellett, hogy az elkötelezettség az Otthon Segítünk Alapítvány egyik alapelve, mégis óhatatlanul előfordul az, amikor saját unoka születése, munkahely-váltás, vagy egyéb megváltozott családi státusz miatt egy-egy segítőnk hosszabb-rövidebb időre visszavonul és saját magára, vagy családjára koncentrál. Természetesen ezt a „segítőváltást” igyekszünk mindig gördülékenyen megoldani, nehogy a segített család rosszul élje meg és esetleg magát hibáztassa a segítő körülményeiben bekövetkezett változás miatt – meséli Lehőcz Monika.

Mintegy 450 segítő

A 23 települési szervezetben eddig közel 450 önkéntes segítő végezte el képzést, az elmúlt évek alatt 750 családnak tudtak segíteni. Ez az adat most csak a jelenleg is működő szervezetek számát mutatja, azokban a városokban, ahol a fenti okokból maga a szervező döntött a visszavonulás mellett, a pillanatnyi inaktivitás miatt a segítésre vonatkozó számuk nem releváns.

Kiből lehet önkéntes?

A képzés egyébként kétirányú: a szervezőképzés 120 órás, amelynek két feltétele van: szülői tapasztalat és a kisgyermeket nevelő családok segítése iránti vágy. A tematika alapja saját szülői élményeink felelevenítése, a kisgyermekeink nevelésével, ellátásával kapcsolatos örömökre, gondokra koncentrálva. Azok a résztvevők, akik az Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének pszichiáter, pszichológus kollégái, (mint képző mentorok) ajánlása szerint alkalmasak a településükön önálló Otthon Segítünk csoport létrehozására, működtetésére, önkéntes képzést tartására is jogosultak/ képesek.

Az önkéntes segítő képzés ötven órás, főként önismereti jellegű, interaktív, atipikus oktatási élmény, tematikájának fontos elemei között a titoktartás, elkötelezettség, a családi működési mechanizmusok szerepelnek. „Fontos számunkra, hogy megtaláljuk a lehető legjobb család-szülő „párosítást”, ezért gondosan felmérjük segítőink a segítség helyszínére, körülményeire, a család létszámára, működésére stb. vonatkozó szándékát.”

Természetesen – mondja az igazgató – gyakran jelentkeznek hozzánk olyan tettre kész önkéntesek, akik nem rendelkeznek szülői tapasztalattal, így a nemzetközi szabályok értelmében, az Otthon Segítünk Alapítvány kötelékében nem tudnak segítő tevékenységet vállalni. Őket rendszerint a Maholnap Magyar Jóléti Alapítványhoz delegáljuk, a Nemzeti Együttműködési Alapnál közösen nyert pályázatunkban a segítő tevékenység ellátásához itt nem alapfeltétel a saját család.