Nagyszülő is mehetne gyesre

Németországban be kívánják vezetni annak a lehetőségét, hogy a még aktív nagyszülők maradjanak otthon a szülővel párhuzamosan az unokákkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 30. szabo.daniel

Németországban be kívánják vezetni annak a lehetőségét, hogy a még aktív nagyszülők maradjanak otthon a szülővel párhuzamosan az unokákkal.


A nagyszülők számára is lehetővé kívánják lehetővé Németországban, hogy unokáik nevelését felvállalva otthon maradjanak. Ez a megoldás a szülők számára könnyebbé teszi a munka és család jobb egyeztetését, és elősegíti, a család több generációra kiterjedő összetartását. A nagyszülő szerepvállalásával a gyereknevelésben erősödik a család közössége, hiszen a gyerekek tovább élvezhetik az otthonlét biztonságát.  Jelenleg a család és hivatás egyeztetésében sokan vannak külső segítség igénybevételére utalva.

A törvénytervezet azon nagyszülők részére, akik élnek a gyereknevelési támogatással, biztosítja a munkahely biztonságát.  A lehetőséggel minden nagyszülő élhet, kivételt képeznek a 16 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató vállalkozások.

Kristina Schröder (CDU) családügyért felelős miniszter szerint háromszáz-ezren vannak azok, akik igényt támaszthatnak a lehetőségre, meglátása szerint ezek 10 százaléka kéri a gyereknevelési támogatást. Schröder szerint a vállalatok be fogják látni az intézkedés hasznát, hiszen a szülők generációja könnyebben tud visszaállni a munkába.  A törvény kiemelkedő pozitívuma, hogy a nagyszülő mellett a szülő is jogosult otthon maradni gyermekével, megoszthatja a nevelés terheit.  A kezdeti tervek ellenére a nagyszülő nem kap erre az idejére fizetést, de a nyugdíj évekbe beletartozik az otthonlét.