Nagyszülők kontra friss szülők

Amikor két szerelmes fiatal szorosabbra fűzi egymással a szálakat, akkor a szülők fel szokták tenni a kérdést: esküvő mikor lesz? Miután véget ér a Nagynap, és lecsengett a mézeshetek szárnyaló bája is, akkor jön a következő kérdés a leendő nagyszülőktől: mikor jön már az unoka?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 13. Babafalva

És amikor jön az unoka, akkor jönnek a nagyszülők is, hogy segítsenek az újszülött körül. A fiatalok igyekeznek a legjobb tudásuk szerint ellátni a picit, amit néha nem hagynak szó nélkül a nagyik, vagy épp az elbizonytalanodott anyuka vagy apuka kéri a segítséget, ami viszont ellentétet válthat ki a friss szülők között. Olyan házaspárral is találkoztam már, akik több mint húsz évig hordoztak magukban tüskét az anyóstól. A sérelem akkor érte őket, amikor a ma már leérettségizett gyermeket hazahozták a kórházból, és bizony ez a seb rányomta bélyegét a párkapcsolatra is. A sértett fél úgy érezte, hogy a párja az édesanyja mellé állt vele szemben, haragot és bizalomvesztést élt meg, a társ pedig folyamatosan két tűz között érezte magát, egy olyan választási helyzetben, melynek nincs jó megoldása. Úgy gondolta, ha a feleségének meg kell felelni, szembe kell mennie az édesanyjával.

ú

Ülj le vele és beszéld meg!

Mindenképpen jót tesz a nagyszülők és a friss szülők kapcsolatának, ha előre megbeszélik, hogy ki hogyan képzelte a babalátogatást, a baba körüli tennivalókban történő segítséget. Mindkét fél igényeit szem előtt tartva.

Nem az a baj, ha nézeteltérés alakul ki a szülők és nagyszülők között, hanem az, ha nem képesek megnyugtatóan kezelni azt.

Az alábbi területeken szokott ellentét előfordulni:

  • Gyerekfürdetés
  • Gyermek étkezési, tévézési, számítógépezési szokásai
  • Friss házasok pénzkezelési, szabadidő eltöltési szokásai
  • Látogatások, segítség a nagyszülői ház körül
  • Elvált nagyszülők látogatása, közös ünnepeken részvétel
  • A meny vagy a vő életvezetése, a nagyszülő gyermekéhez való hozzáállásának bírálata

A cikk itt folytatódik!