Nagyvárosi mustra: mennyiért utazhatnak a kismamák?

2002-ben Kaposvárott vezették be hazánkban először a kismamák ingyenes utaztatását. Portálunk arra volt kíváncsi, vajon mi a helyzet ezen a területen Magyarország nagyobb városaiban. A részletekről az ötletadó mellett Sopronban és Szegeden érdeklődtünk. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 04. bencze.aron

2002-ben Kaposvárott vezették be hazánkban először a kismamák ingyenes utaztatását. Portálunk arra volt kíváncsi, vajon mi a helyzet ezen a területen Magyarország nagyobb városaiban. A részletekről az ötletadó mellett Sopronban és Szegeden érdeklődtünk.
 


Kaposvár volt az első város az országban, amely ingyenes utazási lehetőséget nyújtott a kismamáknak. Az vezérelt bennünket, hogy a magunk eszközével megkönnyítsük az amúgy is számos kiadással járó gyermeknevelést – fogalmazott portálunk megkeresésére Szita Károly (Fidesz). Kaposvár polgármestere hozzátette: éves szinten több száz családot támogat azzal az önkormányzat, hogy a kisgyermekes anyukák számára megvásárolja az összvonalas városi buszbérletet. Tavaly több mint 17 millió forintot fordítottak erre a célra, és a támogatást 2011-ben is biztosítja az önkormányzat.

Kaposvár ezzel a támogatási formával is segíti a családokat. A juttatás feltétele az, hogy a kérelmező családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 150 százalékát, azaz a 42.750 forintot. Akinél ez az összeg magasabb, az méltányossági kérelmet nyújthat be, mert Kaposvár senkit sem hagy cserben. Akinek valóban szüksége van rá, az megkapja a támogatást – jegyezte meg Szita Károly.

Évi 40 milliós segítség

Sopron is hamar követte a jó példát. A kisgyermekesek közlekedési támogatása 2006. évben került be Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának rendeletébe. Korábban hasonló támogatási forma nem szerepelt a rendeletünkben – ismerte el dr. Fodor Tamás polgármester (Fidesz-KDNP). Jelenleg 706 család részére került megállapításra a kisgyermekesek közlekedési támogatása, ami évente közel 40 milliós költséget jelent.

A részletekről szólva a városvezető elmondta, a helyi tömegközlekedés igénybevételéhez támogatásra jogosult az a soproni lakóhellyel  rendelkező szülő, vagy törvényes képviselő, aki a háztartásában 8. életévet be nem töltött gyermeket nevel (ha ezalatt az idő alatt nem lesz iskolás). Fodor Tamás végül kitért arra is, hogya kisgyermekeket nevelő családoknak nyújtott helyi utazási kedvezmény is hozzájárult ahhoz, hogy Sopron 2007-ben megkapta a Családbarát Önkormányzat címet.

Felemás helyzet

Szegeden már valamivel árnyaltabb a kép. Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója arról tájékoztatta portálunkat, hogy 2010. március 1-jével került bevezetésre a kisgyermekes havi bérlet a városban. Ennek ára megegyezik a tanuló, illetve a nyugdíjas havi bérletszelvények árával. Ez alapján Szegeden a kismamák (kispapák) nem utazhatnak ingyenesen, hanem kedvezményes havi bérlet megvásárlásával jogosultak az utazásra a helyi közösségi közlekedési eszközökön.

Mint megtudtuk, a kisgyermekes havi bérlet bevezetését Haág Zalán önkormányzati képviselő kezdeményezte. A közgyűlési rendelet értelmében a város a kedvezményes bérlet bevezetésekor a GYET-ben vagy GYES-ben részesülő kismamák utazását szerette volna támogatni.

Az új kedvezmény bevezetése nem csak anyagi támogatás, de – a szociális igazságosság szellemében – szimbolikus erővel is bír. Kifejezi, hogy a helyi közösség a társadalom jövője szempontjából is fontosnak tartja a gyermekvállalást, és minden eszközzel igyekszik segíteni a családok és a gyermeküket egyedül nevelő szülők terhein – érvelt az ügyvezető igazgató a támogatás bevezetése mellett.

A tavalyi év folyamán egy híján 800, míg 2011. január 1-jétől már 945 kismama vette igénybe a kedvezményes bérletet, melyet bejelentett szegedi lakó- vagy érvényes tartózkodási hellyelrendelkező, és gyermekgondozási segélyt (GYES) vagy gyermeknevelési támogatást (GYET) igénybe vevő szülő igényelhet.

Kérjük, írja meg Ön is, hogy mit tapasztalt saját lakóhelyén a témával kapcsolatosan!

Fotó: kisalfold.hu