Nagyvonalúbb családpolitikára van szükség

Nem titok, hogy Németország, az Európai Unió legnépesebb országa demográfiai gondokkal küzd: 2050-re Franciaország és Nagy-Britannia népessége is magasabb lesz. A Dernier Nouvelles d'Alsace cikkében Gilles Pison demográfus értékel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 20. szabo.daniel

Nem titok, hogy Németország, az Európai Unió legnépesebb országa demográfiai gondokkal küzd: 2050-re Franciaország és Nagy-Britannia népessége is magasabb lesz. A Dernier Nouvelles d’Alsace cikkében Gilles Pison demográfus értékel.


Európán belül meglepően nagy különbségek vannak a várható gyermekszámot illetően (pl. Izland: 2.2, Franciaország és Írország: 2, azonban Németország és Olaszország: 1.4, illetve Portugália is: 1.3).

Gilles Pison, a Nemzeti Demográfiai Intézet kutatója szerint, Európa népessége a mai 740 millióról 725 millióra fog csökkenni 2050-re. Európában jellemzően az északi és nyugati országok népessége gyarapodik (Nagy-Britannia, skandináv országok, de Franciaország is ide tartozik), míg a déli és keleti államoké csökken (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, de Németország, Ausztria és Német-Svájc is).

A németek népességfogyásának oka, hogy családpolitikájuk nem túl nagylelkű. Ezzel ellentétben Franciaországban támogatásban részesülnek a fiatal édesanyák és a házasságon kívüli gyermekvállalás is elfogadottabb.

Gyors megoldást nehéz találni a problémára, mutat rá Pison, mivel a családpolitikai lépések hosszú távon fejtik ki hatásukat. Annyi bizonyos, hogy jelenleg sokkal több a 15 éven aluli és kevesebb a 65 éven felüli polgár Franciaországban, mint Németországban, és a várható élettartam is magasabb.