Napszédítők – újévi Nemzeti Tánckoncert

Január 13-án hetedik alkalommal köszönti tánckoncerttel az újévet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, ezúttal a Magyar Állami Népi Együttessel közösen. A már hagyománnyá vált produkció a Napszédítők címet kapta. A népmesékből ismert bűvös hetes szám Liszt, Bartók és Kodály művészetén keresztül most nem csupán a zene mesebeli álomországába röpíti el a hallgatóságát, hanem a néptánc leghitelesebb hazai előadóinak közreműködésével az autentikus népzenei kultúránk sajátosan magyar, édes-keserű világába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Nemzeti Tánckoncert
2017. december 20. Közlemény

A tánckoncert műfaját Izaki Maszahiro karmester álmodta meg hét évvel ezelőtt. Hogy miért? Mert a zene és a tánc dominanciája egyenértékű ezeken a koncerteken. Az elmúlt hét esztendő alatt a népi tánc, a mozgásszínház, a modern tánc, a balett és a versenytánc is szerepet kapott a szimfonikusok színpadán, a legjelesebb magyar művészeti együttesek közreműködésével. A tánc révén láthatóvá vált a zene mint nyilatkozta Izaki mester.

A szolnoki sportcsarnokban megrendezett újévköszöntő megaprodukciókban a szimfonikus zenekar mindig más-más arcát láttatta, kivétel nélkül mindig telt ház előtt. Az idei tánckoncert visszakanyarodik a legelső produkcióhoz, a magyarság és a népdalok világához. Mikor is lehetne ez aktuálisabb, mint a Kodály-emlékév zárásaként az újév küszöbén, a nagy magyar komponista halálának 50. és születésének 135. évfordulója tiszteletére.

A néptánc napjainkban újra virágkorát éli, köszönhető ez a Felszállott a páva című televíziós műsornak is. Soha nem látott népszerűséggel újra bekopogtatott a mai magyar köztudatba. Népzenénk koronázatlan királya, Kodály Zoltán előtt pedig keresve sem tiszteleghetnénk jobban, mint egy szimfonikus zenekar hangzásvilágának, és egy világhírű tánckar, a Magyar Állami Népi Együttes látványos koreográfiáinak egyesülésével.

A szolnoki szimfonikusok ezen az estén egy olyan ünnepi utazásra hívják a nagyérdeműt, melynek során újra felfedezhetjük a magyar népművészet kincseit, együtt gyönyörködhetünk azok szépségében, és értékelhetjük üzenetét.

A koncerten a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara a Tánckánon című produkciójából mutat be részleteket, ill. a zenekar előadásában Liszt- Bartók- és Kodály-darabokat hallhat a publikum. A koncerten felhangzik többek között Kodály Kállai Kettőse, az Esti dal, Bartók Román népi táncai, de újra láthatja a szolnoki közönség az első tánckoncerten óriási sikert aratott Ecseri lakodalmast is.

A produkció házigazdája: Ókovács Szilveszter.

 Műsor

I. rész:
Kodály Zoltán–Pál István Szalonna–Fitos Dezső:Háry János – intermezzo  Vernunkok (Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán) Liszt Ferenc: II. Magyar rapszódia Pál Lajos–Fitos Dezső–Kocsis Enikő:Bécsi harangjáték, Csíki táncok (Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán)  Kodály Zoltán: Mátrai képek (részlet)Kodály Zoltán–Rábai Miklós: Kállai kettős (1951)

II. rész:
Maros Rudolf–Rábai Miklós: Ecseri lakodalmas (1951) Bartók Béla: Négy szlovák népdalBartók Béla–Pál István Szalonna–Mihályi Gábor: Csillagok, csillagok  (Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán) Bartók Béla: Román népi táncokPál István Szalonna–Mihályi Gábor: Variációk a kállai kettősre (Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán) Kodály Zoltán–Mihályi Gábor: Esti dal (Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán)

Közreműködők:

  • Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, Együttesvezető: Mihályi Gábor, Művészeti vezető: Pál István Szalonna
  • Cantemus Vegyeskar, Nyíregyháza – karigazgató: Szabó Soma
  • Cantus Nobilis Kórus, Kecskemét – karigazgató: Laczkó János
  • Vox Mirabilis Kamarakórus, Székesfehérvár – karigazgató: Zemlényi Katica
  • Váci Vox Humana Énekkar – karigazgató: Sándor Bence
  • Szolnoki Kodály–MÁV Vegyeskar – karigazgató: Juhászné Zsákai Katalin

Rendező-koreográfus: MIHÁLYI GÁBOR,

Zenei rendező, karmester: IZAKI MASZAHIRO

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1529320813812039/, www.szolnokiszimfonikusok.hu

Sajtókapcsolat: Tibenszky Moni Lisa: +36 20 5838852.

Jegyek rendelhetőek: +36 20 3338619, 2017. december 1-jétől személyesen a szolnoki IBUSZ-irodában (Szolnok, Hild tér) kaphatók.
Ismét meghirdetik a „30 DIÁK GRÁTISZ” akciójukat, melynek keretében az elsőként jelentkező 30 diák ingyenesen tekintheti meg a produkciót.