Náthás baba: teendők, praktikák

A babák veleszületetten orrlégzők, így számukra egy egyszerű nátha is számtalan kellemetlenséget okoz. Íme a legfontosabb teendők és praktikák nátha esetén.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 23. Babaszoba

A babák veleszületetten orrlégzők, így számukra egy egyszerű nátha is számtalan kellemetlenséget okoz. Íme a legfontosabb teendők és praktikák nátha esetén.

 Az orr nyálkahártyájának duzzanata és a folyamatos váladékozás egy szopós kisbaba számára megnehezítheti a szopizást: a pici nyűgösebbé válik és előfordulhat, hogy rövidebb ideig, kevesebbeket tud enni.

giphy

Ha hallhatóan szörcsög a baba, vagy láthatóan váladékozik az orra, akkor a váladékot el kell távolítani feltétlenül, mert a nátha nemcsak az alvást és a szopást nehezíti, de további betegségeket (pl. középfül-gyulladás, tüdőgyulladás) is okozhat.

sick-baby-300x200

Az orrváladék eltávolítása

Hogy tehetjük szabaddá a baba orrjáratait? Mivel 4-5 éves korig a gyerekek nem tudják megfelelő technikával kifújni az orrukat, így a náthás baba orrából orrszívóval kell a váladékot eltávolítanunk. Úgy gondolom, hogy érdemes már a pici születése előtt beszerezni egyet, és lehetőség szerint ne a ballonos változatot, mert azzal nem fogunk tudni hatékonyan dolgozni. Ma már többféle orrszívó közül választhatunk (pl. porszívós, csapra szerelhető, szájjal szívható vagy elektromos), melyekkel orvosolhatjuk ezt a problémát.
Fél évesnél kisebb gyermeknél a hátára fektetve érdemes ezt a műveletet elvégezni naponta akár többször is. Orrszívás előtt az orrban található váladék feloldása az első feladatunk.getting-sick-can-help-your-babys-immune-system-454
A váladék feloldására kétféle szert is kipróbálhatunk.
Ha szoptatjuk babánkat, akkor anyatejet csöpögtessünk az orrába, amit pár perccel később a váladékkal együtt leszívhatunk. Ehhez fejjük a tejet egy tiszta pohárba, és gyógyszertári pipetta segítségével juttassunk a pici orrjárataiba 1-2 cseppet. Az anyatej vírus-és baktériumölő anyagokat tartalmaz, így a nátha ellen is kiválóan bevethető. Még hatékonyabbá tehetjük az orrszívást, ha úgynevezett izotóniás tengeri sós oldatot juttatunk az orrba. Ehhez kiváló orrspray-k állnak a rendelkezésre, melyeket drogériákban vagy patikákban vásárolhatunk meg. Az izotóniás orrspray-k tisztítják és nedvesítik az orr nyálkahártyáját, és fellazítják a váladékot.
Mindig az ellentétes oldalon használjuk: mikor tehát befújunk a jobb oldali orrjáratba, a bal oldalon szívjuk az orrot, majd fordítva.