Ne árts! Ne vágj át! – Ollókkal üzennek a nők

A tájékoztatás és engedély nélkül végzett vizsgálatok, ártalmas és szenvedést okozó gyakorlatok ellen lép fel október 13-án a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom, mely felvonulást tart a Nyugati térről a Szabadság térig. A demonstráció a jelenlegi szülészeti ellátásban előforduló egyéb gondokra is szeretné felhívni a figyelmet, mint például a kisbabák elválasztása az anyától, az üvegfal mögé szorult apák vagy a traumatizálódó és kiégő szakemberek problémája.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gátmetszés
2018. október 08. Másállapotot a szülészetben!, Családháló

“Te mit szólnál, ha mindenféle tájékoztatás nélkül egy általad ismeretlen szert fecskendeznének a testedbe? És ahhoz, ha az engedélyed nélkül a nemi szervedhez érnének? Hogy érintene, ha akaratod ellenére elvinné valaki a gyerekedet éjszakára? Szerinted milyen érzés csak azért hanyatt feküdni órákon át egy szobában egyedül, vagy idegenekkel körülvéve, mert “így szokás”? Apaként milyen lenne 3 napig egy üvegajtó mögül nézni a gyerekedet, mert – “csak”?” – áll a Másállapotot a szülészetben felhívásában, amely közös tiltakozó demonstrációra hív október 13-án, délután 16.00-ra a Nyugati térre.

A szervezők a tervek szerint a résztvevőkkel közösen átsétálnak a Szabadság térre, ahol 17.00-18.00 óra között tart a közös demonstráció, mely a jelenlegi szülészeti ellátásban tapasztalt anomáliákra szeretné felhívni a figyelmet.

A Másállapotot a szülészetben! felhívásából kiderül, hogy számos anya számol be arról, hogy tudta, beleegyezése nélkül végeztek beavatkozásokat a testén és/vagy a gyermekén.

“El sem tudja képzelni, milyen károkat okozott az elavult és káros gyakorlataival, amit szülésvezetés címszó alatt elkövetett mindösszesen 3 óra leforgása alatt. Tönkretette a nőiességemet és a szexualitásomat jó időre, meggyalázta a testem, a nemi szervemet, szöges bakanccsal tiport az anyaságomba és a családunk életébe.“ – áll a demonstrációra hívó hírlevélben egy anya levele, melyet az orvosának címzett.

Ha szerinted is fontos, hogy

• az anyák értsék, hogy mi történik velük, és a tájékoztatásuk és beleegyezésük nélkül egyetlen beavatkozást se végezzenek el,

• a nők méltó módon szülhessenek,

• a kisbabák gyengéd fogadtatásban részesüljenek,

• ne idejétmúlt szokások határozzák meg az ellátást a korszerű és bizonyítékokon alapuló irányelvek helyett,

Akkor legyél te is ott a szombati rendezvényen!

A szervezők azt szeretnék elérni, hogy pozitív és valódi változások induljanak el a magyar szülészeti ellátásban. A budapesti megmozdulás szimbóluma az áthúzott olló. Ez utal a szükségtelenül átvágott testekre, az ártalmas beavatkozásokra, jelképe a megsebzett családi kapcsolatoknak és a döntési lehetőségektől való elszakítottságnak. A helyszínen papír ollókra írhatnak üzenetet a résztvevők, ezzel talán egy kicsit letéve a megélt fájdalomból.