Ne tévézz, mert beteg leszel!

A három év  alatti gyerekeknek egészségük megóvása és jobb közérzetük érdekében egyáltalán nem lenne szabad tévét nézniük, állítja egy neves pszichológus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 15. Gyarmati Orsolya

A három év  alatti gyerekeknek egészségük megóvása és jobb közérzetük érdekében egyáltalán nem lenne szabad tévét nézniük, állítja egy neves pszichológus.


A szülőknek drasztikusan csökkenteniük kellene azt az időtartamot, amelyet a gyerekeik a televízió előtt ülve töltenek, a hároméveseknek pedig egyenesen meg kéne tiltani, hogy a készüléket bámulják, legalábbis egy neves pszichológus véleménye szerint. Dr. Aric Sigman úgy véli, a tévézésre szánt idő csökkentése jelentősen hozzájárul a gyerekek egészségének, jó közérzetének javulásához, illetve fejlődéséhez.

A ma születő gyerekek hét éves korukra már összesen egy teljes esztendőt a képernyőre, monitorra tapadva töltöttek el, és egy idő után többet tévéznek, mint amennyit iskolába járnak. A kutatók már régen rájöttek, hogy a játékkonzolok, tabletek, számítógépek, televíziók, okostelefonok használata szorosan összefügg a túlsúlyos állapot, a szív- és érrendszeri problémák, illetve a kettes típusú cukorbetegség kialakulásával.

Elektronikus pórázon

Az Archives Of Disease In Childhood cíymű nagynevű orvosi folyóiratban Dr Sigman kifejti, hogy a számítógép és televizió ilyen mértékű befolyása komoly figyelemzavarokhoz és egyéb pszichés problémákhoz vezet, éppen ezért lenne fontos a képernyő előtt töltött idő csökkentése, ami jelentős javulást hozna a gyerekek egészségi állapotában, írja a Daily Mail. Dr Sigman hozzáteszi: a tévéből, internetből válogatás nélkül áradó információtömeg komolyan befolyásolja a gyerek szociális kapcsolatait is. Egy átlag gyermek öt különböző monitor csábításának van kitéve otthon (beleértve az okostelefont is). Sok szülő ezeket az eszközöket elektronikus babyszitterként kezeli, hiszen remekül lefoglalják a gyerekeket. “A televízió a családban a harmadik szülő”, véli a pszichológus.

Drasztikus lépések

Dr Sigman szerint legalább a gyerekek három éves koráig egyszerűen meg kellene tiltani a tévézést, a 3-7 évesek körében pedig napi fél-egy óránál többet nem engedélyezne a pszichológus. A 7-12 évesek esetében napi egy, a 12-15 éveseknél másfél, 16 éve fölött két órát javasol a szakember. “Az egészségügyi problémák kockázata a napi több mint két óra tévézéssel nő, egy átlagos gyerek pedig ennek az időtartamnak akár háromszorosát is eltöltheti a képernyők előtt. Éppen ezért drasztikus beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy komoly javulás következhessen be az egészségi állapotok tekintetében”, mondja Dr Sigman.