„Nem egy sokaság, hanem egy élő közösség vagyunk” – Boldog 30. születésnapot, NOE!

Többnapos, nagyszabású rendezvénnyel ünnepelte 30 éves születésnapját a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) a hétvégén, a Békés megyei Szarvason. A közel ötezer fős eseménysorozat már péntek délután elkezdődött, a Szarvasi Vízi Színház Csodaszarvas c. előadásával. Szombaton délelőtt került sor az ünnepélyes megnyitóra, közben folyamatosan zajlott és vasárnapig tartott a kézműves vásár és a különböző családi programlehetőségek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2017. szeptember 25. Antal-Ferencz Ildikó

Az ország minden pontjáról érkező, mintegy ezer családot megmozgató esemény fénypontja a szombat délelőtti ünnepélyes megnyitó volt, amelyen több nagycsaládos kormánytag is részt vett. Az ünnepséget Kardosné Gyurkó Katalin NOE-elnök nyitotta meg. Ahogy az eddigi 28 éves őszi találkozókon is jellemző volt, idén sem volt elég egy ház vagy kert az ünnepléshez, egy egész városrész kell hozzá, mert olyan sokan vagyunk – kezdte beszédét. Elmondta, hogy a NOE-tagokat a gyerekek és a családok szeretete, valamint az élet és az anyaság tisztelete köti össze, amelyet bemutatni, népszerűsíteni is kívánnak. A mesebeli kisfiú történetére hivatkozva („Ha olyan a szemüvegem, mint a nagyié, akkor nem gond, hogy hordani kell. Ő mindig észreveszi a szépet és a jót, nyomban feltűnik neki, ha szükséged van valamire, ha nyomaszt valami vagy ha valamiről beszélni szeretnél. De az egészben a legjobb, hogy mindig mindenkiben meglátja a jót”) elárulta, hogy számára éppen ilyen az egyesület: mindig akad valaki, aki segít, akivel az ember megtudja beszélni a fontos dolgokat, és aki meglátja a másikban a jót.

„Nem tudok elképzelni fantasztikusabb közösséget, köszönöm, hogy a részese lehetek” – vallotta be az elnök. Kiemelte: a NOE-nak alapításától fogva fontos célja a nagycsaládosok érdekeinek védelme, éppen ezért fontos, hogy a kormány tavaly június óta stratégiai partnerként tekint rájuk, és együttműködik velük, valamint a többi, NOE által rendszeresen szervezett családkonferenciák révén folyamatos kapcsolattartásban lévő huszonvalahány határon belüli és túli családszervezettel. (Ezek közé tartozik a Családháló is – a szerk.) Nem egy sokaság, hanem egy élő közösség vagyunk, akik büszkék az alapítótagjaikra, az alapértékeikre, és akik őszintén hisznek a család és a gyermek fontosságában és az egyesület jelmondatában, miszerint családban élni jó. 

Babák Mihály (Fidesz) polgármester köszöntőjében elmondta, hogy „a történelmi Magyarország Szent István államának, a történelmi Magyarországnak és a Kárpát medencének a mértani közepén vagyunk, és most a középpontban is”. Kiemelte, hogy a kormány megtesz mindent, hogy annak érdekében, hogy a legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a gyermekvállaláshoz. Hangsúlyozta, hogy a nagycsaládosok hozzájárulnak a haza, a nemzet és az ország megmaradásához, végül pedig gratulált a NOE tagjainak, a „sok, szép, okos és magyar gyermekhez”. Adja Isten, hogy sokáig így legyen, ne fogyjunk, hanem gyarapodjunk – zárta beszédét a polgármester.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes arról beszélt, hogy minden család és gyermek nemzetmegtartó érték, és hogy a magyar kormány az európai szinten is jelentkező demográfiai válságot nem betelepítéssel, hanem a házasságkötések és a születések számának emelésével kívánja megoldani. Hangsúlyozta, nem szabad hagyni, hogy Brüsszelből gazdasági bevándorlókat erőltessenek Magyarországra, a magyar identitás megőrzéséhez Magyarország etnikai összetételét kell megőrizni. Az a cél, hogy „magyar családokban, magyar gyerekek szülessenek, akik magyar kultúrában nőnek fel” – fogalmazott, és hozzátette: Magyarország ereje a magyar családokban és gyerekekben rejlik, erős családok erős Magyarországot hoznak létre, ezért is lesz 2018 a családok éve. 

Kifejtette, a kormány eddig is kiemelten kezelte a családok támogatását, és ez jövőre is így marad. Emlékeztetett: 2010 és 2016 között a nagycsaládosok jövedelme nőtt a leginkább, a nettó jövedelem több mint kétharmadára, a reáljövedelem több mint másfélszeresére emelkedett. Otthonteremtésre a nagycsaládosok – a csok és a támogatott hitel révén – 141 milliárd forintot kaptak; és a 142 ezer három vagy több gyermeket nevelő családból 120 ezernek nem kell személyi jövedelemadót fizetnie – mondta. A nagycsaládosok gyermekei ingyen kapják a tankönyveket a jövőben a középiskola második, harmadik és negyedik osztályában is – közölte. Hozzátette, a nagycsaládosok gyerekei a bölcsődében és az óvodában ingyen, az általános iskolában fél áron ebédelhetnek. Az erre fordított költségvetési keret jövőre nyolc százalékkal nő – húzta alá a politikus.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára méltatta, hogy az 1987 október 24-én hivatalosan megalakult NOE „az újkori magyar demokrácia előhírnöke volt; a legelső olyan közösség, amely a pártállamtól függetlenül, a tagság akaratából és anyagilag a saját lábán állva szerveződött meg”. A születésnapos-hasonlattal élve így folytatta: a NOE szülei egy nagyon nehéz világban vállalták őt, azzal a szándékkal, hogy a változásnak nemcsak részese, hanem motorja is lesz; és bizony ez így volt. Az államtitkár az egyesület életútjából egyetlen dolgot emelt ki: az első olyan szervezet Magyarországon, amely a maga érveivel meg tudta változtatni az MSZMP Központi Bizottságának egy már elfogadott döntését, a személyi jövedelemadó bevezetésénél ugyanis a NOE kérésére az kirótt közterhet mértékét utólag a család méretére tekintettel határozták meg. Az adóalap így gyermekeként ezer forinttal csökkent. Aki akkor élt, tudja, hogy ez mekkora dolog volt – hangsúlyozta Novák Katalin, majd így folytatta:  ha ez a szervezet már csecsemőkorában erre volt képes, akkor gondoljunk bele, mi mindenre hivatott még, milyen nagy jövő áll előtte és milyen felnőtt lett belőle.

„A NOE sohasem volt valamelyik eszmerendszer vagy politikai párt szócsöve, egyszerre volt érdekvédő és komolyan vehető és veendő partner; minden kormány számára volt javaslata és kritikai észrevételei, amelyekhez mindig hozzátette a saját kidolgozott javaslatait”. A jelenre áttérve az államtitkár kiemelte: „Ratkó-gyerekek helyett most NOE gyerekek vannak”, hiszen a NOE révén „egyre többen mernek belevágni a nagycsaládos életformába, amely a nemzet megmaradásának a záloga”. A jövőt illetően reményét fejezte ki, hogy ja NOE-tagok hamarosan kézhez tudják venni az új, a tavalyi 300 millió forintos extra kormányzati támogatásból kidolgozásra kerülő nagycsaládos kártyát, amely a jelenleginél több kedvezményt ad és többen fogadják majd el.

Boldizsár Béla, a bélafalvi (Erdély) Karitas Humanitárius Megsegítő Alapítvány vezetője, a Kárpát-Medencei Családszervezetek Szövetségének egyik alapító tagja ajándékot adott át a NOE-elnöknek, majd köszöntőt mondott.

A beszédek előtt illetve közben zenéltek a Szarvasi Rézfúvósok, táncolt az orosházi  Harangos Néptáncegyüttes, citerázott és énekelt a kétsopronyi Péter Cintia. Végül a NOE elnöksége és a nagycsaládos közönség együtt énekelte el a NOE himnuszát, a Tavaszi szél-t.

Az ünnepség előtt, alatt és után folyamatosan zajlott a kézműves vásár és a különböző családos programok: ingyenes előadások a Vízi Színházban, mászófal és ugrálóvár a közeli iskolában, ingyenes séta az Arborétumban, csónakázás és hajókázás a Kőrösön, stb.