„Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot!”

A II. Demográfiai Fórum I. szekcióülésén a demográfiai és családpolitikai kihívásokat politikus szemszögből közelítették meg a résztvevők. A kerekasztalbeszélgetésen elsősorban arról esett szó, milyen demográfiai változásokkal kell szembenézniük a politikusoknak Európában, és hogyan lehet a jelenlegi negatív helyzeten javítani.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 25. Családháló

A fórum moderátora, Rétvári Bence miniszterhelyettes, az EMMI parlamenti államtitkára hangsúlyozta: a változás lehetetlen fenntartható gondolkodás nélkül. Rámutatott: a család, a hűség, a szeretet, a bizalom, a remény alkotja a társadalom alapértékeit, s ezek benne is foglaltatnak a magyar alaptörvényben. A házasság férfi és nő között köttetik, a család és a nemzet fennmaradása érdekében is.

Rétvári rámutatott: nincs fenntartható vagy gazdasági fejlődés gyermekek születése és a családok növekedése nélkül. „A magyar családpolitika az elmúlt évek során bebizonyította, hogy megfelelő politikával le lehet lassítani a népességfogyást, és változtatni a házasságok és a válások arányát. Hiszek abban, hogy Magyarország és Európa képes arra, hogy megfelelő családpolitikával megváltoztassa a negatív trendeket”, tette hozzá a parlamenti államtitkár.

Rétvári Bence bevezetője után azt kérdezte a kerekasztal-beszélgetés résztvevőitől, hogyan tekintenek a demográfiai kihívásokra? Elsőként Anna Zaborská szlovák európai parlamenti képviselő szólt hozzá a beszélgetéshez. Elmondta: a csökkenő népesség csökkenő munkaerőt jelent, ami ahhoz vezet, hogy előbb-utóbb importálni kell a munkaerőt, exportálni a munkahelyeket, esetleg lemondani a munka elvégzéséről, ami viszont a gazdaság lefelé íveléséhez vezet. Ez viszont semmiképp nem lehet megoldás. „A változáshoz idő kell, de mit tehetünk addig? Először is támogatni kell a természetes családokat, már csak azért is, mert felmérésekből kiderült, hogy az európaiak több gyereket szeretnének vállalni, mint amennyi megszületik, s nekünk, politikusoknak kötelességünk, hogy segítsük ezen vágyuk megvalósulását.”

Martin Patzelt, a német Deutscher Bundestag tagja rendkívül őszintén beszélt, amikor elmondta: a  a német családpolitika nem hozott olyan sikereket mint amilyenben reménykedtek. A születésszám csupán egy kicsit emelkedett, de ez nem kis részben a migránsok miatt alakult így miközben valójában az egy főre jutó gyerekek száma mindössze 1,43.

„Egy egész katalógusnyi intézkedést sorolhatnék fel a kormányzat részéről: bevezettük a rugalmas részmunkaidőt az időseknek és a szülőknek egyaránt.

Lehetővé tettük, hogy az apa is otthon maradhasson a gyermek születése után. Bővítettük az óvodai férőhelyeket, hogy a kisgyermekes anyák is dolgozhassanak. 24 órás bölcsődék és óvodák megnyitását tervezzük, hogy az anyák rugalmasan tudjanak dolgozni. Ennek ellenére nem születik több gyerek”,

mondta Patzelt, aki ezután felvázolta a szomorú valóságot: „A német gyerekek kétharmada 1-2 gyerekes családba születik. Nagyon sok a házasságon kívül születő gyerek.”

Patzelt szerint a legfontosabb szempont az lenne – a pénztámogatás mellett – hogy a gyerekek mindent megtanuljanak, ami összetart egy társadalmat: empátiát, közösségi létet, áldozathozatalt. A politikus elárulta, hogy ő maga 14 gyermekes családba született, s édesanyja mindig azt mondogatta:  „Minden gyermekkel az Isten kedvében járok.”

A szót ezután Hölvényi György EP-képviselő vette át, aki először is néhány másodpercnyi néma csöndet kért azok emlékére, akik nem születhettek meg. E rendhagyó indítás után Hölvényi kijelentette: „Csak a jövőről érdemes beszélni: és arról, milyen kihívások, lehetőségek vannak előttünk, s hogy milyen példát tudunk mutatni. Nem érdekel, mások miért nem tartják jónak a családot. Azt szeretném, hogy családosoknak és nem családosoknak egyaránt egy olyan családképet mutassunk,  Te vagy az első, nem én, és ahol Mi vagyunk elöl, nem én.”

Vladimir Gjorchev macedón kereszténydemokrata parlamenti képviselő saját országát illetően pozitív modellt tudott mutatni, Macedónia ugyanis az egyetlen olyan ország Dél-Európában, ahol az elmúlt tíz-tizenkét évben nőtt a születésszám. A politikus elmondta:

Nem a pénztámogatások voltak a kulcsintézkedések, hanem azok, amelyek a szíveket és az agyakat nyerték meg.” Ilyen lépések voltak a főműsoridőben egy-egy család életét bemutató dokumentumfilm-sorozat, a Válaszd az életet videókampány (amelyet a Családháló.hu is leközölt), valamint az, hogy az abortusz előtt bevezették a kötelező ultrahang- és szívhangvizsgálatot, hogy a várandós nő döntése előtt hallja, lássa kisbabáját.

A holland Leo van Doesburg, az Európai Keresztény Politikai Mozgalom (ECPM) európai uniós ügyekért felelős igazgatója zárta a kerekasztal-beszélgetést. A politikus sokkoló adatokkal indított: Európában egymillióval csökken a házasságkötések száma, a válásoké több mint egymillió, miközben 10-ből 7 európai háztartásban nincsen gyermek.

„Hollandiában legális az egyneműek házassága, ráadásul a helyzet egyre rosszabb: az azonos neműek is örökbefogadhatnak, s most akarják legalizálni, hogy akár több anya és több apa neveljen egyetlen gyermeket. A szülők választása sokkal fontosabb, mint az, hogy a gyermek egészséges családban nőjön fel.”

A politikus hozzászólása végén hozzátette:

„A hagyományos családot rengeteg támadás éri, pedig a legtöbb európai ember ebben hisz. Nekünk pedig küzdenünk kell érte, mint kultúránk és társadalmunk sarokkövéért.”


A demográfiai témákban a Családok Budapesti Világkongresszusa kapcsán írt cikkeink linkjei: 

“Ne diszkriminálják a nagycsaládosokat!

Zimbardo: “Az online hedonizmus a nap 24 órájában elérhető!”

Novák: “A család a legfontosabb közösség”

“A szülők közti jó kapcsolata az alapja a gyermek kiegyensúlyozottságának!”

Harrach Péter: “A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés”

“Helyre kell állítani a természetes reprodukciót Európában – ez nemzeti ügy