Nem fullad meg még egy gyerek! – döbbenetes videóval!

A fenti kijelentés a jelmondata az ISR-nek, vagyis az Infant Swimming Rescue-nak (baba úszómentő módszer), amelynek lényege, hogy ha egy baba beleesik a családi úszómedencébe, vagy a strand feszített víztükrébe, akkor megtanulva az ISR-t, önmagát menti meg a megfulladástól, és a vízen lebegve várja meg a segítséget.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 24. Gyarmati Orsolya

A fenti kijelentés a jelmondata az ISR-nek, vagyis az Infant Swimming Rescue-nak (baba úszómentő módszer), amelynek lényege, hogy ha egy baba beleesik a családi úszómedencébe, vagy a strand feszített víztükrébe, akkor megtanulva az ISR-t, önmagát menti meg a megfulladástól, és a vízen lebegve várja meg a segítséget.


Elsőre talán sokkolónak tűnhet az alább látható videó: egy totyogó gyereket belöknek a vízbe, aki arccal lefelé érkezik a medencébe, de addig evickél, amíg a hátára nem fordul, majd mintegy öt – végtelennek tűnő – percig sírva ugyan, de tulajdonképpen biztonságban “várja”, amíg apukája beugrik érte és kihozza.

Bár a szívünk egész biztosan összefacsarodik a medence közepén elhagyatottan és tehetetlenül lebegő kicsi láttán, az ISR megdöbbentően hatékony és évről évre több és több gyereket ment meg a biztos haláltól.

A statisztikák szerint csak Floridában évente 60 gyerek fullad bele a családi medencékbe és végtelen számú fulladásközeli állapotban lévő gyereket mentenek ki az utolsó pillanatban. Egy 2007-es adat szerint Amerikában 525 1-6 éves gyerek fulladt vízbe. A balesetek, tragédiák hatalmas százaléka megelőzhető az ISR-módszerrel.

Az ISR egyedülálló jellemzője, hogy egyrészt nem nagy, közös órákon, hanem kizárólag egy tanár, a baba és a szülő jelenlétében zajlik az oktatás, ami a magabiztosságra és a vízre, mint biztonságos környezet megszeretésére helyezi a hangsúlyt. Ezáltal, ha a gyerek beleesik a vízbe, nem pánikolni fog, hanem szépen a hátára fordul és ellazult állapotban lélegzik, várva a segítség megérkeztét. A fél-egyéves gyerekeknek ennyit tanítanak, az 1-6 évesek azonban azt is elsajátítják, hogy miután a hátukon lebegve megnyugodtak egy kicsit a vízbeesést követően, ki is ússzanak a medence szélére, vagy adott esetben a partra.

Sokan egyébként a gyermekbántalmazás új válfajának tekintik, hogy kicsiket lökdösnek a vízbe, de egy másodperc gondolkodás után nyilván mindenki rájön, hogy ha a gyereke fulladás helyett egyedül megmenti saját magát, az talán mégsem annyira gyerekkínzás, sokkal inkább egy valóban csodálatos módszer. Egy orvos például képes volt azt nyilatkozni, hogy a gyerekek még vízmérgezést (!) is kaphatnak, miközben a hátukra fordulnak, később pedig bél- és bőrproblémák alakulhatnak ki náluk, ha ennnyit vannak vízben. Hát, erre tényleg csak azt tudjuk mondani, hogy no comment, meg még azt is, hogy nincs az a bőrprobléma, aminél azt mondanánk: “A kutyafáját, inkább fulladt volna meg a gyerek, mint hogy itt vakarózzon egész nap.”

Az ISR-t a szervezet honlapja szerint nagyjából 4-6 hét alatt sajátítják el a gyerekek a világ 12 országában. Sajnos nálunk még csak Debrecenben vannak ISR-oktatók, pedig valószínűleg ennél sokkal nagyobb igény lenne a módszer elsajátítására, ami természetesen nem váltja ki a szülői felügyeletet, de mégis ad egyfajta nyugalomérzést a szülőknek.