“Nem hagyom megölni a babáimat!”

“Mind a négyet megtartom!” Ezt válaszolta az az anyuka, akit mindenáron meg akartak győzni orvosai: áldozzon fel két magzatot a méhében fejlődő négy közül, hogy több esélyt adjon a “maradék” kettő életének.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 06. Gyarmati Orsolya

“Mind a négyet megtartom!” Ezt válaszolta az az anyuka, akit mindenáron meg akartak győzni orvosai: áldozzon fel két magzatot a méhében fejlődő négy közül, hogy több esélyt adjon a “maradék” kettő életének.


A természetes úton négyes ikreket fogant Emma Robbinst újra és újra figyelmeztették: ha nem járul hozzá két kisbabája “eltávolításához”, akkor a másik kettőt is veszélybe sodorja. Szülés után azonban kiderült, hogy az anyai ösztönökre ezúttal is érdemes volt hallgatni, hiszen mind a négy kisfia épen és egészségesen jött a világra.

Zachary, Joshua, Reuben és Sam egy különleges napon, 2012 február 29-én születtek, vagyis csak minden negyedik évben fogják megünnepelni a szülinapjukat. Emmának és férjének, Martinnak már volt egy hároméves fiuk, Luke, amikor elhatározták, hogy szeretnének még egy kisbabát. “Álmomban sem jutott volna eszembe, hogy egyszerre négy taggal gyarapodik a családunk. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy könnyű ennyi gyerekkel, de soha nem áldoztuk volna fel egyiket sem”, mondta Emma a Daily Mailnek.

“A tizedik héten sokkal nagyobb volt a hasam, mint annak idején Luke-kal, ráadásul iszonyúan émelyegtem reggelenként. Aggódni kezdtem, hogy valami nincs rendben. Az ultrahangon az orvos hatalmasra kerekedett szemekkel nézett ránk, majd elárulta: négy baba lakik a hasamban, méghozzá egypetéjűek!’

Emma férje először bután nézett, aztán nevetni kezdett. Amikor azonban a házaspár újra elment a kórházba vizsgálatra, az orvos azt javasolta nekik, hogy fontolják meg két magzat abortálását, mivel az ilyen terhességek gyakran végződnek vetélésseé, koraszüléssel, illetve a babák alacsony testsúllyal, agybénulással, holtan születhetnek.

A konzulens orvos azt mondta, nagyon magas a kockázata annak, hogy komplikáció lép fel, ami mind a babák, mind Emma életét veszélyeztetheti. Azt javasolta, hogy vagy abortáljuk mind a négy babát, vagy “csökkentsük” az embriók számát. Amikor az orvos “felvázolta a lehetőségeket”, Emmát abban a pillanatban hatalmas szereret árasztotta el a babák iránt és azonnal kijelentette: természetesen mind a négy babát megtartja.

“A dolognak azonban még nem volt vége, a 12 hetes ultrahangon ugyanis az orvos újra rámutatott a kockázati tényezőkre és ismét azt kérte: vegyem fontolóra két baba elvetetését. Nem éreztem korrektnek a javaslatát, hiszen mi már meghoztuk a döntésünket!”, meséli felháborodva Emma. A 16. héten a házaspárnak immár harmadszor is felvetették az abortuszt, mint lehetőséget. “Ekkorra már nagyon dühös voltam”, mondja Emma. “Valahányszor elmentünk a kórházba, mindig ugyanazt mondták: vetessek el két babát, hogy megmentsem a másik kettőt. De én tudtam: a két “megmaradó” babáról mindig a két elveszett jutna eszembe, és megszakadna a szívem.”

A 18. héten az orvos közölte Emmával, hogy a 20. hét az utolsó lehetőség az abortuszra. Emma azonban közölte: már rég eldöntötték, hogy megtartják mind a négy fiút. Végül február 29-én, két hónappal a kiírt időpont előtt császármetszéssel megszülettek az ikrek. Emma és a fiúk két hónapot töltöttek a kórházban, majd hazamentek. A kezdeti időszakra Emma így emlékszik vissza: “A fiúk egymás után keltek éjszakánként, és sírásukkal Luke-ot is felébresztették. A nappalinkat “csecsemőosztállyá” alakítottuk, és a férjemmel felváltva aludtunk ott, amíg a másik pihent. Négy gyereket négyóránként megszoptatni, napi harmincszor pelenkát cserélni, a végtelenségig tartó fürdetéseket levezényelni igazi koordinációs feladat volt. De megérte és megéri minden egyes perce!”

Fotó: SWNS.COM