Nem kívánom az érintésed! Az elhidegülés elkerülhetetlen?

A barátaim között, és a közvetlen környezetemben is számtalan többgyermekes házaspár él. Nem látok bele mindegyikük családi életébe, de természetemnél fogva - valamiféle lelki mágnesként funkcionálok - sokan többet árulnak el, mint amennyit eredetileg szerettek volna. Eszembe sem jutna más legbelsőbb titkait megosztani olvasóinkkal, de egy fontos, és úgy tapasztalom, komoly problémával igenis foglalkoznunk kell: a testi elhidegüléssel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2016. december 08. Csomocska

Nem, nem feltétlenül az első vagy a második gyermek utánira gondolok, hanem a harmadik, negyedik utánira. Ugyanis van ilyen. Hosszú évekig minden rendben, a szülések sem okoznak problémát, előbb utóbb a házaspárok újra visszatalálnak egymáshoz. Vajon a sokadik gyermek után mi történhet, hogy nehéz lehet a testi intimitás fenntartása?5

 

Igen, én is könnyen legyintek: ez csak akarat és tudatosság kérdése. Van, amikor annyira nem kívánjuk a párunkat, hosszú  évtizedek együttléte után, mégis, hogy neki jó legyen, kicsit megerőltetjük magunkat. Aki tagad, szerintem homokba dugja a fejét, vagy valamiféle csodálatos kapcsolatban él.  Vannak ilyen időszakok.

De ne is menjünk olyan messzire. Nem is a több évtizedes házasságokról beszélek, most, hanem a fiatalokról, akik harminc évesen a harmadik gyermeküket vagy a többediket vállalják.

Vajon a női szerepek és az anyaság, hogyan tud alkalmazkodni ehhez a nehéz helyzethez? Mi történik, ha nem kívánjuk ideig – óráig férjünket? És mi történik, ha ez az időszak elhúzódik?

8

Néhány intő jel:

  1. A párom nem, vagy nem úgy, kommunikál velem, mint korábban;
  2. Ritkul, vagy eltűnik az érintés, a testi kapcsolat kettőnk között;
  3. Az idő hiánya fő kifogásként jelenik meg!

Bővebben, példákkal

Megváltozott kommunikáció

Régebben rengeteget beszélgettünk. Mindig kíváncsi volt rám, órákig tudott hallgatni. Most meg, csak hazajön a munkából, kiveszi a sört a hűtőből, és leül a tévé, vagy a számítógép elé, és meg sem kérdezi, milyen napom volt…”

Az érintés hiánya

“Nem tudom, meddig bírom még a feleségem nélkül. Csak a gyerekeknek él, én nem vagyok számára fontos. Az az első, hogy a gyerekek körül minden rendben legyen. Este velük alszik el, reggel velük kel. Teljesen kihűlt az ágyunk. Már azt sem tudom, hogyan közeledjek. Neki nem fontos a párkapcsolatunk!?”

Az idő hiánya

“A férjem rengeteget dolgozik. Ő a családfenntartó. Én ezt el is fogadtam. Én látom el a család körüli, és otthoni teendőket, ő pedig pénzt keres. De be kell vallanom, arra nem számítottam, hogy ennyit leszek majd egyedül. Én már arra is hajlanék, hogy újra dolgozzak, csakhogy valahogy megoldhassuk: többet legyen itthon, velünk. Ő jól érzi így magát. Én viszont egyre magányosabb vagyok…”

 A pszichológusok szerint, ha nincs testi kapcsolat, a kötődés is lazul. Sok nő számára az anyaság és a nőiesség összeegyeztethetetlen egymással, ami mély gátlást okoz. Ilyenkor a pár együtt neveli a gyereket, és inkább barátság van köztük. De vajon így meddig lehet együtt maradni? És megéri?

3