Nem mindegy, hogyan viselkedünk a kórházban

Vajon másképp bánnak a kórházban a goromba szülők gyermekeivel, mint a többiekkel? Ezt a problémakört próbálta feltérképezni egy kutatás, melynek eredményei finoman szólva elgondolkodtatók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. június 28. Család.hu

120720-N-CI293-185 SACRAMENTO, Calif. (July 20, 2012) Information Systems Technician 1st Class Robert Richardson, assigned to the ballistic missile submarine USS California (SSN-781), gives a patient at the University of California-Davis Children’s Hospital a ball cap during a Caps for Kids visit during Sacramento Navy Week 2012. Sacramento Navy Week is one of 15 Navy weeks planned across America for 2012. Navy Weeks are designed to show the investment Americans have made in their Navy and increase awareness in cities that do not have a significant Navy presence. (U.S. Navy photo by Senior Chief Mass Communication Specialist Susan Hammond/Released)

Az izraeli felmérést az egyik helyi kórház újszülött intenzív osztályán végezték, és arra jutottak (aligha lőjük le ezzel a poént), hogy a goromba szülők gyermekei óhatatlanul is rosszabb ellátásban részesülhetnek, mint a többiek.

A Tel Aviv Egyetem szakemberei egy, az osztályon gyakori válsághelyzetet szimuláltak, melynek során a (színész által játszott) goromba anya az orvosok és ápolók füle hallatára olyanokat mondott, mint hogy „tudtam, hogy jobb kórházat kellett volna választanunk, ahol nem harmadik világbéli módszereket alkalmaznak”.

„Semmilyen borzasztó dolog nem történt, a szülők nem veszítették el a fejüket, nem voltak erőszakosak, csak éppen olyan dolgokat mondtak, amit az orvosok nem szívesen hallottak” – mondta a tanulmány társszerzője, Dr. Peter Bamberger.

Ami döbbenetes, már ennyi is elég volt ahhoz, hogy negatívan befolyásolja az orvosok és a nővérek hozzáállását. Az egyéni teljesítmények és a csapatmunka is nagyon gyorsan olyan szintre zuhant, ami jelentősen megnövelte a hibák elkövetésének esélyét az olyan kontrollcsoportokban lezajlott folyamatokhoz képest, melyekben a szülő finoman jelezte aggodalmát.

A cikk itt folytatódik!